Odata cu dezvoltarea recenta a stiintelor care pun accentul pe principiile alimentatiei sanatoase, nutritionistii britanici au alcatuit o lista cu cinci mituri pe care persoanele aflate la dieta ar trebui sa le aiba in vedere inainte de a incepe un anumit regim alimentar, relateaza ivillage.com.
Exercitiile fizice, controlul portiilor zilnice alimentare si principiile generale ale unei alimentatii sanatoase necesita o mare putere de vointa din partea persoanelor care doresc sa beneficieze de pe urma unei diete sanatoase. Oamenii nu doresc sa dea gres atunci cand incep un regim alimentar, din acest motiv, nutritionistii britanici au alcatuit lista celor cinci mituri principale din alimentatia actuala, de care ar trebui sa se tina cont inainte de a incepe un anumit regim.
Mitul 1: Toate fructele ofera avantaje nutritionale egale
Bazandu-se pe aceasta impresie, multe persoane au constatat in perioadele de vara ca nu se puteau satura din cantitatile prescrise de pepene rosu, ajungand sa consume in cele din urma o jumatate de pepene rosu in fiecare zi. Organismul lor primea astfel sute de calorii si in cele din urma, in loc sa slabeasca, acele persoane s-au ingrasat. Motivul acestei luari in greutate nu a constat in faptul ca pepenele rosu nu ar reprezenta o optiune alimentara sanatoasa, ci in faptul ca au mancat cantitati mult prea mari. Gustul dulce al pepenelui rosu face ca acest fruct sa reprezinte un substitut excelent pentru desert, insa continutul sau ridicat de apa nu confera senzatia de satietate. Persoanele care doresc sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea corporala la acelasi nivel, trebuie sa consume pepene rosu in cantitati moderate.
Cele mai sanatoase fructe prezinta un continut scazut de zahar si sunt bogate in fibre, asa cum este cazul grepfruitului, bogat totodata si in enzime care ard grasimile. Un mar pe zi reprezinta o alta alegere excelenta, deoarece merele au putine calorii si grasimi, continand in acelasi timp o serie de enzime care dau senzatia de satietate. O alta optiune sanatoasa este banana, care are un continut ridicat de fibre si reprezinta alimentul ideal intre mese.
Mitul 2: Ciocolata este daunatoare
Nimic nu este mai departe de adevar. De fapt, ciocolata este considerata de multi nutritionisti drept un „super-aliment”, iar o tableta de ciocolata consumata de cateva ori pe saptamana reprezinta o alternativa sanatoasa. Este important de retinut totusi faptul ca nu toate sortimentele de ciocolata sunt fabricate dupa aceeasi reteta, avantajele lor variind in functie de ingredientele folosite.
Batoanele de ciocolata din comert sunt de cele mai multe ori delicioase, insa, in cea mai mare parte a cazurilor, nu au acel tip de ciocolata potrivit dietelor. Beneficiile ciocolatei provin din flavonoizii si antioxidantii din pudra de cacao, prezenti in concentratii ridicate in ciocolata neagra. Sortimentele de ciocolata in care concentratia de cacao este de peste 60% sunt cele mai sanatoase. Din pacate, ciocolata cu lapte si ciocolata alba nu prezinta aceste beneficii, iar multe dintre tabletele de ciocolata aflate in comert contin cantitati suplimentare de zahar, grasimi, sirop si conservanti.
Mitul 3: Trebuie sa evitati toate restaurantele de tip fast food
Multe dintre restaurantele de tip fast food s-au conformat tendintei mondiale de pe piata alimentara si au introdus in meniurile lor diverse preparate considerate optiuni alimentare sanatoase. Oferind in prezent diverse sortimente de supe si numeroase tipuri de salate vegetariene, restaurantele fast food au ajuns la concluzia ca zilele in care meniurile lor se bazau pe cartofi prajiti unsurosi si pe hamburgeri cu multa grasime sunt de mult apuse.
Multe dintre aceste restaurante ofera in meniurile lor cartofi copti, pui pe grill in folie si chiar porumb fiert sau copt. Exista insa in continuare o serie de „capcane” alimentare, deoarece aceste alimente sanatoase sunt adeseori propuse cu glazuri sau topinguri bogate in zahar, sare sau grasime. De exemplu, cartofii reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale si contin doar 150 de calorii. Ei sunt insa adeseori serviti impreuna cu diverse topinguri considerate „periculoase” pentru sanatate, precum unt, smantana sau sosuri, care ridica semnificativ numarul de calorii consumate, crescand totodata concentratia de grasimi. In cazul in care aveti dubii, solicitati eticheta nutritionala a preparatului comandat, care, incepand din 2010, a devenit obligatorie in multe dintre restaurantele de tipul fast food.
Mitul 4: Salatele va ajuta sa slabiti
Aceasta afirmatie poate fi adevarata, insa ar trebui sa incercati sa va amintiti mai intai daca ati reusit vreodata sa mancati un bol plin de salata, fara sosuri si fara topinguri. Salatele servite de restaurante contin bucati de sunca, crutoane, bucati de pui prajit si diverse sosuri bogate in grasimi si calorii. Pe de alta parte, daca alegeti sa mancati doar frunzele din salata, senzatia de foame va reaparea cu siguranta peste cateva ore si riscati in cele din urma sa mancati mai mult decat v-ati propus.
Regula de aur a salatelor: O salata sanatoasa consta intr-o varietate de legume, verdeturi amestecate si diverse seminte, dense din punct de vedere nutritional, precum boabele de mazare, de fasole sau migdalele. Folositi o lingurita de otet pe post de sos.
Mitul 5: O concentratie mica de grasimi inseamna ca nu este nevoie de controlul portiilor
Atunci cand cititi cuvintele „continut scazut de grasimi” sau „fara grasimi” pe eticheta unui produs, ar trebui sa fiti extrem de atent. Contrar parerii generale, acesti termeni nu inseamna neaparat ca produsele in cauza sunt sanatoase. In anumite cazuri, aceste alimente contin acelasi numar de calorii ca si versiunile lor obisnuite, deoarece producatorii adauga zahar pentru a suplini gustul pierdut prin indepartarea grasimilor. Mai mult zahar inseamna mai multe calorii, care pot duce la cresterea in greutate.
Aditional, grasimile pot fi comercializate in forme variate, dintre care unele pot fi benefice pentru sanatate, precum cele monosaturate, care se gasesc in seminte si in uleiul de masline. Grasimile reprezinta totusi o parte esentiala din orice dieta sanatoasa.
In orice caz, controlul portiilor zilnice este obligatoriu. Controlul caloriilor consumate comparativ cu numarul caloriilor arse reprezinta cheia oricarei diete. Secretul unui regim alimentar sanatos consta in consumul zilnic al unor portii rezonabile de alimente cu un continut sarac in grasimi nesanatoase dar care au o valoare mare nutritionala. De exemplu, ar fi de preferat sa mancati o punga de migdale decat un pachet intreg de biscuiti „fara grasimi”.
Sursa: Mediafax