Pamantul se incalzeste rapid, spun cercetatorii britanici

Temperaturile inregistrate in ultimii 150 de ani la suprafata Pamantului au crescut rapid, in special, dupa anii 70, potrivit unor statistici prezentate de serviciul meteorologic britanic.

Aceste informatii au fost facute publice in contextul in care la Copenhaga are loc un summit meni a duce la incheierea unui acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012.

Potrivit informatiilor ce provin de la 1.500 dintre cele 5.000 de statii meteorologice britanice din lume, temperatura la suprafata Pamantului a crescut la fiecare zece ani cu 0,15 grade Celsius, de la a doua jumatate a anilor ’70.

Statiile meteorologice britanice au informatii datand din 1850 si spera sa publice in curand toate datele colectate de la 5.000 de statii.

„Temperatura medie in lume a crescut in ultimul secol si aceasta incalzire a fost deosebit de rapida incepand cu anii ’70”, a declarat un specialist din cadrul serviciului meteorologic, Peter Stott.

Aceste date reprezinta o parte din programul britanic HadCRUT, folosit de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) din cadrul ONU.

Serviciul meteorologic britanic a colaborat cu doua centre americane pentru a calcula media lunara a temperaturilor mondiale, Goddard Institute, care face parte din NASA, si Centrul national de informatii climatice.

Serviciul britanic de meteorolgie colaboreaza, de asemenea, cu un grup de cercetatori de la Universitatea East Anglia (UEA), care a facut obiectul unui scandal, denumit de presa „Climategate”, ca urmare a publicarii unor e-mailuri referitoare la schimbarile climatice, obtinute de hackeri.

Potrivit unora dintre mesajele facute publice oamenii de stiinta ar fi manipulat informatiile referitoare la clima pentru a sustine teza ce sustine ca incalzirea este cauzata de activitatile omului, potrivit opozantilor acestei teorii.

Secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), Michel Jarraud, a afirmat marti la Copenhaga ca deceniul 2000-2009 va fi „cel mai calduros inregistrat vreodata” de la primele studii realizate in 1850.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *