ONG-urile denunta metoda presedintiei daneze

0
493

Mai multe ONG-uri in domeniul mediului au denuntat cu promptitudine marti metoda de lucru a Danemarcei, care prezideaza conferinta asupra climatului, considerand ca tara organizatoare nu ia in considerare punctul de vedere al unor tari in curs de dezvoltare.Greenpeace

Acesta serie de reactii a fost provocata de un proiect de text danez care face obiectul unor scurgeri de informatii de mai multe saptamani, in timp ce o copie a documentului a fost obtinuta de o parte a mass-media printre care AFP marti la Copenhaga.

„Textul propus de primul ministru danez este slab si reflecta o abordare foarte elitista si lipsita de transparenta a presedintiei daneze”, estimeaza Kim Carstensen, de la WWF (World Wide Fund for Nature – Fondul Mondial pentru Natura n.r.).

„Tacticile de negocieri in culise ale presedintiei daneze sunt centrate mai degraba asupra dorintei de a face placere unor tari bogate si puternice decat de a fi in serviciul majoritatii statelor care cer o solutie durabila si ambitioasa”, a adaugat el.

Pentru Martin Kaiser, de la Greenpeace, lipsa unei capacitati de conducere din partea primului ministru Lars Loekke Rasmussen „distruge increderea la summitul climatului”.

„Propunerea daneza nu trebuie sa distraga atentia de la munca ce trebuie depusa”, estimeaza la randul sau Antonio Hill, de la Oxfam International, care sugereaza sa se concentreze asupra textului negociat de mai multe luni de diferite grupuri de lucru.

Danemarca a respins in permanenta existenta unui text unic ce ar reprezenta propunerea sa pentru acordul care urmeaza a fi incheiat la 18 decembrie in prezenta a peste 100 de sefi de stat, dar a revendicat dreptul de a testa diferite scenarii.

„Nu exista niciun text” unic, a afirmat, luni, intr-un briefing ministrul danez al climatului Connie Hedegaard, care prezideaza summitul. „Noi purtam consultari cu diferite tari de mai multe saptamani si luni”, dar pana acum „au circulat foarte numeroase texte”, a adaugat ea.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.