Dezastrele naturale provoaca de trei ori mai multe deplasari de persoane decat conflictele

Dezastrele naturale provoaca de trei ori mai multe deplasari de persoane decat conflictele
Dezastrele naturale provoaca de trei ori mai multe deplasari de persoane decat conflictele

Catastrofele naturale au provocat in 2013 de trei ori mai multe deplasari de persoane decat conflictele, ceea ce dovedeste urgenta abordarii problemei schimbarilor climatice, afirma un studiu publicat miercuri.

Potrivit Norwegian Refugee Council (NRC), o organizatie independenta specializata in ajutor de urgenta, 22 de milioane de persoane au fost stramutate in 2013 din cauza dezastrelor naturale.

Raportul asociatiei umanitare este publicat inainte de summitul pe tema climatului, care va avea loc marti la sediul ONU din New York.

Problema este pe cale sa se agraveze, cu de doua ori mai multe persoane deplasate in lume decat in anii 1970, adauga raportul, care explica aceasta situatie prin intensificarea urbanizarii in ultimii 40 de ani in tarile cele mai vulnerabile.

Organizatia condusa de Jan Egeland, fost coordonator al ONU pentru ajutor de urgenta, le-a cerut oamenilor politici sa faca din aceasta problema o prioritate, cu ocazia discutiilor pe tema unui acord privind schimbarile climatice in 2015.

“Guvernele trebuie sa se asigure ca proiectele si donatorii sunt atenti la acest risc tot mai mare de deplasari, facilitand imigratia si prevazand relocari intr-un mod care sa respecte populatiile vulnerabile”, sugereaza raportul.

Documentul subliniaza rezultatele studiului Grupului de experti interguvernametal privind evolutia climei (Giec), care apreciaza ca activitatea umana este responsabila de numarul tot mai mare de astfel de dezastre.

Peste 80 la suta dintre persoanele stramutate din cauza catastrofelor naturale anul trecut se afla in Asia, adauga ea.

Filipinezii au suferit anul trecut cele mai grave catastrofe, cu taifunurile Haiyan (sau Yolanda) si Trami care au provocat deplasarea a 5,8 milioane de persoane.

In raport cu numarul total al populatiei, opt din 20 cele mai grave catastrofe au avut loc in Africa subsahariana, adauga raportul, potrivit caruia Africa risca sa fie din ce in ce mai afectata din cauza cresterii puternice a populatiei.

Natiunile bogate nu sunt scutite nici ele, precum Japonia cu taifunul care a afectat regiunea Chubu (centru), Statele Unite cu tornadele din Oklahoma (sud), si Canada cu inundatiile din Alberta (vest), care au provocat impreuna deplasarea a 600.000 de persoane.

Raportul avertizeaza si asupra riscurilor naturale din regiunile de conflict, cu inundatiile produse in 2010 in Pakistan.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente