ONU cerceteaza acuzatiile referitoare la manipularea datelor despre incalziriea globala

CopenhagaBBC: ONU va incepe o investigatie in legatura acuzatile de manipulare a datelor despre incalzirea globala aduse unor oameni de stiinta britanici de la Unitatea de Cercetare a Climatului (CRU). Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la masa rotunda organizata pe aceasta tema.

Acuzatiile au aparut dupa ce mai multe e-mailuri, scrise de catre membrii Unitatii de Cercetare a Climatului (CRU), de la Universitatea Angliei de Est, au fost postate pe internet. Robert Watson, consilier stiintific sef al guvernului, a cerut ca toate datele primare sa fie publicate. Politia din Norfolk investigheaza daca computerele au fost sparte de catre hackeri. Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC) este organismul stintific insarcinat cu evaluarea riscurilor aupra incalzirii globale datorita efectelor activitatii umane. Dr. Rajendra Pachauri, presedintele grupului, a declarat pentru BBC ca acuzatiile sunt serioase si ca doreste ca acestea sa fie verificate. Pachauri a mai adaugat ca va studia problema in profunzime urmand ca apoi sa adopte o pozitie si ca nimic nu va fi ascuns publicului. „Problema este cat se poate de serioasa si o vom cerceta amanuntit,” a explicat Pachauri.

Saptamana trecuta, IPCC si-a aparat procedurile odata cu aparitia acuzatiilor. Unul dintre e-mailurile aparute pe internet sugera ca Dr. Phil Jones, seful CRU, dorea ca anumite documente sa fie excluse din urmatoarea evaluare majora a stiintei climatului de catre Natiunile Unite. Dr. Jones, care a fost suspendat din functie pana la finalizarea anchetei interne, neaga cu desavarsire invinuirile care i se aduc si argumenteaza ca e-mailurile au fost scoase din context. Acuzatiile in lant au inceput acum doua saptamani cand sute de mesaje dintre oamenii de stiinta CRU si colegii lor din toata lumea au fost postate pe internet impreuna cu alte documente. Sceptici ai climatului sustin ca aceste e-mailuri compromit ideea ca schimbarile de climat au fost provocate de emisiile de gaze umane, dubland problema „ClimateGate” – incidentul prin care au fost sparte computerele Unitatii de Cercetare a Climatului, e-mailurile oamenilor de stiinta ajungand sa fie facute publice pe internet.

Acest articol mai poate fi citit si pe www.infoprompt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *