Previziunile referitoare la topirea ghetarilor din Himalaya ar putea fi eronate

Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (GIEC) va deschide o ancheta in legatura cu o serie de declaratii recente potrivit carora previziunile grupului ce vizeaza disparitia ghetarilor din Himalaya ar putea fi eronate, a declarat presedintele GIEC, luni, la New Delhi.Himalaya

In 2007, GIEC avertizase asupra faptului ca ghetarii din muntii Himalaya se topesc mai repede decat ceilalti ghetari ai planetei si ca ar putea disparea pana in anul 2035 sau chiar mai devreme.

La sfarsitul saptamanii trecute, publicatia Sunday Times a aratat faptul ca anul 2035 a fost vehiculat in premiera in timpul unui interviu acordat de un cercetator indian revistei New Scientist, in anul 1999.

Acest termen (2035, n.r.), de o valoare stiintifica discutabila si care ar putea, la fel de bine, sa nu aiba nicio valoare stiintifica, potrivit publicatiei citate, a fost folosit ulterior si de organizatia World Wide Fund for Nature (WWF), fiind apoi preluat de GIEC.

„Vom analiza acest element”, a declarat presedintele GIEC, Rajendra Pachauri, pentru postul de televiziune indian CNN-IBN.

Potrivit Sunday Times, GIEC ar trebui sa elimine aceasta data din previziunile expertilor sai, fapt care ar putea fi considerat drept o noua umilinta suferita de aceasta organizatie, dupa cea provocata de „climagate”, cu cateva zile inainte de Summitul pentru clima de la Copenhaga.

Atunci, mii de e-mail-uri ale cercetatorilor de la universitatea britanica East Anglia, ce colaboreaza cu prestigiosul CRU / Climatic Research Unit, au fost tinta unui atac informatic, iar continuturile lor au fost postate pe internet.

Potrivit multora dintre aceste mesaje, comunitatea stiintifica manipuleaza datele despre clima planetei pentru a consolida teoria potrivit careia incalzirea planetei ar fi provocata de activitatile umane.

GIEC, sub mandatul ONU, are ca misiune clarificarea deciziilor politice in domeniul luptei impotriva incalzirii globale.

Ministrul indian al Mediului, Jairam Ramesh, a contestat de mai multe ori afirmatiile facute de expertii GIEC, considerand ca nu exista „nicio dovada stiintifica concludenta” care sa ateste vreo legatura intre incalzirea climei planetei si topirea ghetarilor.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *