Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

0
399
Organizatia Meteorologica Mondiala arata ca incalzirea globala s-a accentuat in deceniul 2001 - 2010, comparativ cu deceniul anterior
Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie.

„Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul gestionarii catastrofelor climatice”, scrie Chris Field, unul dintre experti.

Acest raport de 592 de pagini, ale carui concluzii majore au fost publicate in noiembrie 2011, este sinteza cea mai completa de pana acum pentru intelegerea legaturilor intre incalzirea climei si fenomene meteo precum uragane, valuri de caldura, secete sau inundatii.

Conform GIEC, „exista indicii ca schimbarile climatice au provocat fenomene meteo extreme in ultimii 50 de ani, iar acestea s-ar putea intensifica in urmatoarele decenii”.

„Exista riscuri aproape peste tot, atat in regiunile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, in zonele in care este exces de apa, dar si in cele de seceta”, subliniaza Chris Field.

„Insa zonele cele mai vulnerabile sunt marile orase din state in curs de dezvoltare, zonele de coasta si statele insulare mici”, a spus el.

Raportul evoca vulnerabilitatea unui oras precum Bombay, existand riscul ca unele cartiere sa nu mai poata fi locuite.

„Lumea va trebui sa se adapteze si sa reduca emisiile poluante daca vrem sa facem fata schimbarilor climatice”, reaminteste indianul Rajendra Pachauri, presedintele GIEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.