Fauna marina ar putea influenta evolutia climei planetei

Fauna marina ar putea sa influenteze semnificativ circulatia apelor oceanice, care este un factor determinant pentru evolutia climei planetei, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature.meduze

Circulatia apelor oceanice se afla la originea schimburilor termice uriase dintre regiunile polare si cele tropicale si dintre apele de suprafata – calde si limpezi – si cele de adancime – reci si intunecate.

In secolul al XX-lea, oamenii de stiinta considerau ca aceasta circulatie a apelor oceanice este determinata doar de curentii oceanici, de vanturi si de fortele gravitationale exercitate in special de Luna asupra mareelor.

Ideea, populara de altfel in secolul al XIX-lea, potrivit careia pestii ar influenta curentii oceanici, este pe cale de a fi modificata in prezent, cu ajutorul a doi cercetatori de la California Institute of Technology din Pasadena (Statele Unite ale Americii).

In anii ’60, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca usoarele turbulente create de pesti si de plancton se propaga cu rapiditate in apa. In schimb, cei doi cercetatori americani au demonstrat, folosind o mai veche ipoteza formulata de Charles Darwin, ca animalele marine, in functie de morfologia lor, antreneaza miscarea apelor oceanice cu ajutorul vascozitatii.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, cercetatorii au pus la punct un sistem laser pentru a monitoriza miscarea apei, turnand o substanta colorata dupa trecerea meduzelor intr-un lac sarat din insula Palau din Oceanul Pacific.

Ei au putut astfel sa constate ca o „cantitate uimitor de mare” de apa rece era adusa la suprafata in urma meduzelor care urcau de pe fundul lacului, a explicat William Dewar, un cercetator de la Universitatea de stat din Florida.

Oamenii de stiinta americani considera ca impactul experimentul lor la scara planetara poate fi calculat pe baza datelor referitoare la forma animalelor marine, la populatiile lor si la directiile de deplasare.

Desi cei doi autori americani nu s-au aventurat in calcule foarte complexe, ei considera, totusi, ca, daca efectele testului lor vor fi semnificative la scara planetara, atunci „fundamentele stiintelor despre clima planetei vor fi date peste cap”.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *