Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie, citati de AFP.

“Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul gestionarii catastrofelor climatice”, scrie Chris Field, unul dintre experti.

Acest raport de 592 de pagini, ale carui concluzii majore au fost publicate in noiembrie 2011, este sinteza cea mai completa de pana acum pentru intelegerea legaturilor intre incalzirea climei si fenomene meteo precum uragane, valuri de caldura, secete sau inundatii.

Conform GIEC, “exista indicii ca schimbarile climatice au provocat fenomene meteo extreme in ultimii 50 de ani, iar acestea s-ar putea intensifica in urmatoarele decenii”.

Meteorologii se asteapta la valuri de caldura din ce in ce mai frecvente, la ploi torentiale si la secete.

“Exista riscuri aproape peste tot, atat in regiunile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, in zonele in care este exces de apa, dar si in cele de seceta”, subliniaza Chris Field.

“Insa zonele cele mai vulnerabile sunt marile orase din state in curs de dezvoltare, zonele de coasta si statele insulare mici”, a spus el.

Raportul evoca vulnerabilitatea unui oras precum Bombay, existand riscul ca unele cartiere sa nu mai poata fi locuite.

“Lumea va trebui sa se adapteze si sa reduca emisiile poluante daca vrem sa facem fata scimbarilor climatice”, reaminteste indianul Rajendra Pachauri, presedintele GIEC.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente