Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013
Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013
Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Legatura dintre incalzirea globala cauzata de activitatile umane si cele cinci valuri de canicula din 2013 a fost evidentiata pentru prima data de oamenii de stiinta intr-un raport oficial care nu afirma insa ca oamenii sunt vinovati de producerea tuturor evenimentelor meteorologice extreme.

Climatologii nu au putut sa stabileasca, de exemplu, influenta umana in declansarea secetei care afecteaza in prezent California, se afirma in acest studiu intocmit de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), publicat luni, informeaza AFP. Un numar de 92 de experti din 14 tari au analizat in total 16 evenimente climatice extreme, ploi torentiale, inundatii, secete, valuri de canicula si furtuni.

„Japonia, peninsula coreeana si China au cunoscut veri extrem de calde in 2013. Studiile care au analizat aceste evenimente arata ca incalzirea globala cauzata de om a facut ca acele valuri de caldura sa devina mai probabile”, noteaza autorii studiului.
„Rezultatele studiilor despre valurile de caldura din 2013 sunt frapante, pentru ca cinci grupuri de savanti au ajuns la concluzia ca probabilitatea de aparitie a unor astfel de extreme in lume, fara o incalzire globala, este aproape nula”, a subliniat Peter Stott, un meteorolog la Met Office Hadlet Centre din Marea Britanie, unul dintre autorii studiului.

Alte elemente demonstreaza, de asemenea, ca modificarile climatice cauzate de activitatile umane cresc riscul de producere a unor ploi extreme, precum cele produse in India in iunie 2013. Arderea carbunelui si a hidrocarburilor, una dintre principalele cauze ale incalzirii globale, a jucat „un rol substantial in vara uscata si calda cunoscuta de Europa de Vest in 2013”, noteaza oamenii de stiinta.

Faptul ca mai multe echipe de cercetatori au folosit metode independente pentru a ajunge la aceleasi concluzii subliniaza intr-o maniera si mai flagranta influenta activitatii umane asupra fenomenelor climatice extreme. Insa incalzirea planetei cauzata de activitatile umane nu poate sa explice aparitia tuturor acestor fenomene. Astfel, in cazul secetei fara precedent care afecteaza de peste doi ani statul american California, trei echipe de climatologi americani au ajuns la concluzia potrivit careia „factorii umani care pot sa determina evolutia climei nu au avut nicio influenta in ceea ce priveste lipsa de precipitatii”.

Una dintre echipe a constatat o presiune atmosferica foarte mare in aceasta regiune asociata cu incalzirea globala si care ar putea sa explice nivelul scazut al ploilor din timpul iernii. Aceasta situatie ar putea sa cauzeze pierderi de 2,2 miliarde de dolari pentru agricultura californiana, potrivit unui raport recent.

Marty Hoerling, un cercetator de la NOAA, a remarcat ca aceste modificari atmosferice asociate cu incalzirea globala se produc peste tot pe Glob dar fara sa cauzeze sistematic astfel de efecte negative asupra precipitatiilor. Din acest motiv, influenta umana asupra secetei din California ramane „un factor incert”.

Din cele 16 evenimente climatice extreme din 2013 studiate in acest raport, jumatate au fost atribuite variatiilor naturale ale climatului si nu influentei incalzirii globale, precum valul de frig extrem din primavara 2013 din Marea Britanie, datorat oscilatiei nord-atlantice. Este vorba de circulatia curentilor atmosferici deasupra Oceanului Atlantic. Oamenii de stiinta citeaza in acest sens ciclonul Christian, deosebit de puternic, care a lovit nordul Germaniei in octombrie 2013.

Un alt fenomen climatic natural a reprezentat la randul sau principalul factor aflat in spatele caderilor masive si neobisnuite de zapada din Muntii Pirinei intre ianuarie si iunie 2013. Atunci cand impactul activitatilor umane nu a putut fi determinat in mod clar asupra unui fenomen climatic, acest fapt inseamna ca influenta umana nu a putut fi diferentiata de variabilitatea naturala a climei, noteaza oamenii de stiinta.
Raportul intocmit de NOAA a fost publicat in Buletinul societatii meteorologice americane (BAMS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *