Padurile ar putea accelera incalzirea climatica

1
446

Padurile, care indeplinesc rolul de protectori ai climei, risca sa nu mai poata fi „depozite de carbon” si sa elibereze, la randul lor, mari cantitati de gaz carbonic in atmosfera daca temperatura medie va creste cu 2,5 grade Celsius, avertizeaza oamenii de stiinta intr-un raport publicat vineri, dupa cum informeaza AFP.
padure
Padurile absorb mai mult carbon decat elimina, deoarece vegetatia care se afla in procesul de crestere are nevoie de CO2. Dar, „dupa cateva zeci de ani, din cauza dezastrelor provocate de schimbarea climatica, padurile ar putea sa elibereze mari cantitati de carbon, contribuind mai degraba la accelerarea fenomenului decat la stoparea lui”, estimeaza Risto Seppala, profesor la Institutul finlandez de Cercetare Forestiera.

„Cu o incalzire globala cu 2,5 grade Celsius mai mult fata de perioada preindustriala, ecosistemele padurilor ar trebui sa devina o sursa de emisii nete si nu un depozit de carbon, marind astfel, in maniera semnificativa, emisiile produse de combustibilii fosili si de despaduriri”, a explicat Alexander Buck, director adjunct al Uniunii Internationale a Organismelor de Cercetari Forestiere (IUFRO), citat de AFP.

Potrivit Grupului Interguvernamental de experti in Evolutia Climei (GIEC), temperatura medie mondiala ar putea ajunge de la 1,1 grad Celsius la 6,4 grade pana in 2100. Totusi, aceasta incalzire ar putea contribui la accelerarea cresterii padurilor boreale si la amplificarea rolului lor in absorbtia dioxidului de carbon.

Aceste efecte pozitive vor fi depasite, in mod clar, de impactul negativ asupra ecosistemelor padurilor – schimbarea speciilor de copaci, modificarea ratelor de regenerare, inmultirea incendiilor forestiere si invazia insectelor daunatoare”, a avertizat Buck.

Insa, pana atunci, expertii care negociaza problemele privind climatul se vor preocupa de gasirea unei modalitati de a reduce emisiile de CO2 cauzate de despadurire.

In decembrie, comunitatea internationala se va reuni la Copenhaga pentru a incerca sa gaseasca un nou acord in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.