Sursele de energie regenerabila ar putea acoperi, in 2050, aproape 80 la suta din necesarul energetic mondial, cu conditia sa fie adoptate politicile publice adecvate, arata un raport al Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (Giec) adoptat luni.
In prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ 12,9% din oferta mondiala de energie.
Conform celor 164 de scenarii analizate de Giec, cel mai optimist sustine ca energiile regenerabile (biomasa, solar, geotermica, hidraulica, energie marina, eoliana) vor acoperi cel putin 77% din necesarul energetic mondial la orizontul anului 2050. In schimb, conform scenariului pesimist, in 2050 doar 15% din necesarul energetic mondial va fi asigurat de energiile regenerabile, in functie de politicile care vor fi adoptate.
Un alt avantaj care ar decurge de pe urma cresterii ponderii energiilor regenerabile ar fi o reducere totala a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 220-560 miliarde tone intre 2010 si 2050, afirma cei 120 de cercetatori care au elaborat raportul prezentat de Giec.
„Prin adoptarea de masuri convergente in favoarea climatului si energiei, resursele de energie regenerabila sunt susceptibile sa contribuie in mod sensibil la bunastarea omului prin furnizarea de energie durabila si prin stabilizarea climei”, a declarat Ottmar Edenhofer, co-presedintele grupului de lucru al Giec.
Creat in 1998, Giec se ocupa cu evaluarea modificarilor climatice si are drept misiune examinarea si evaluarea datelor stiintifice, tehnice si socio-economice publicate in intreaga lume.