Comunitatea internationala vrea sa salveze padurea

Reprezentanti ai 50 de tari din intreaga lume s-au reunit, pe 27 mai, la Oslo, pentru a incheia un parteneriat international impotriva despaduririi, o sursa de venit pentru numeroase state, dar care produce aproape 20% din emisiile de gaze cu efect de sera.padurea

Potrivit AFP, tarile bogate sunt asteptate sa isi asume angajamentul de a furniza noi ajutoare financiare tarilor in curs de dezvoltare care reusesc sa limiteze despaduririle.

„In aceste vremuri de mondializare a pietelor, padurile pretuiesc mai mult moarte decat vii. Noi ne angajam sa schimbam aceasta ecuatie”, a promis premierul norvegian Jens Stoltenberg in deschiderea conferintei.

Norvegia este de parere ca valoarea acestor ajutoare ar trebui sa fie mai mare de 4 miliarde de dolari pentru perioada 2010-2012, in aceasta suma fiind incluse cele 3,5 miliarde promise de sase tari (Statele Unite, Japonia, Franta, Marea Britanie, Australia si Norvegia) cu ocazia conferintei de la Copenhaga.

„Succesul nu este garantat, insa trebuie sa ne mentinem directia”, a reamintit presedintele indonezian Susilo Banbang Yudhoyono.

Indonezia, care detine una dintre cele mai mari paduri din lume, dar care afiseaza una dintre cele mai importante rate ale despaduririi, a anuntat, pe 26 mai, un moratoriu de doi ani asupra permiselor de transformare a padurilor si turbariilor in terenuri arabile.

„Incetinirea despaduririi si degradarea padurilor permit reducerile cele mai importante, cele mai rapide si cele mai ieftine ale emisiilor mondiale” de gaze cu efect de sera, a evidentiat Stoltenberg.

Potrivit Grupului Interguvernamental de Experti ai ONU privind Evolutia Climei (GIEC), despadurirea reprezinta 17% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, depasind chiar si sectorul transporturilor.

In perioada 2000-2010, despadurirea a dus la pierderea bruta a 13 milioane de hectare de padure pe an, a avertizat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *