Specialistii au pareri total diferite referitor la evolutia climei in urmatorii ani
Parerile cercetatorilor se bat cap in cap in legatura cu vremea din deceniul viitor. Va fi mai cald sau mai rece? Sase dintre ei au facut un pariu.
Sase climatologi, patru americani, un neamt si un englez, au adresat la inceputul acestei saptamani o invitatie la pariu mai multor colegi de la doua institute de cercetare.
Va fi mai cald sau mai frig in anii care vor veni? Controversa este de data recenta. Pe 1 mai, revista „Nature” a publicat rezultatele surprinzatoare ale unui studiu realizat de cercetatori de la doua institute din Germania: efectele incalzirii globale se vor atenua provizoriu in anii urmatori, din cauza circulatiei curentilor oceanici.
Clima se va raci
Conform studiului, deceniile 2000-2010 si 2005-2015 vor fi usor mai reci decat 1994-2004, in mod special in Europa si America de Nord. „Noi nu spunem ca schimbarile climatice din cauze antropice vor fi mai putin grave decat s-a prevazut. Spunem doar ca o oscilatie naturala a climei se va suprapune momentan tendintei de incalzire a planetei”, a precizat Mojib Latif, coautor al studiului.
Echipa de cercetatori coordonata de Latif a facut o analiza retrospectiva a variatiilor de temperatura de la suprafata oceanelor. Analizand valorile inregistrate in ultimii 50 de ani, a fost dedusa importanta pe care curentii marini o au asupra climei, la nivel global. Concluzia a fost ca ei vor atenua tendinta de incalzire a planetei.
Clima se va incalzi
Stefan Rahmstorf de la Universitatea Potsdam, Germania, Michael Mann de la Universitatea Penn State, SUA, precum si alti patru cercetatori nu s-au lasat insa convinsi de aceste argumente. „Daca temperatura medie a anilor 2000-2010 este cu adevarat inferioara sau egala cu cea din 1994-2004, noi le vom da 2.500 de euro”, scriau specialistii pe blogul colectiv Realclimate. „Daca se va dovedi ca temperatura va fi mai ridicata, va trebui sa ne dea ei noua 2.500 de euro. Acelasi lucru si pentru deceniul 2005-2015”, au adaugat acestia.
Pariul are o clauza de anulare
O clauza de anulare a pariului a fost totusi prevazuta: daca un meteorit loveste Pamantul sau daca un vulcan mare va erupe – doua „neprevazute” care ar putea raci atmoasfera, pariul cade. Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta pun pariuri pe evolutia climei. In 1989, James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Sudii Spatiale a pariat ca unul dintre urmatorii trei ani va fi atat de cald incat va bate toate recordurile. Si a castigat.
Sursa: Adevarul