Zacamintele de turba, periculoase pentru climat

O incalzire a climei cu 1 grad Celsius ar duce la cresterea cu mai mult de jumatate a emisiilor de CO2 in atmosfera, gaz ce se afla stocat in zacamintele de turba din regiunile nordice, acest lucru putand accelera efectul de sera, dupa cum se arata intr-un studiu publicat, miercuri, in revista britanica Nature.GIEC

Potrivit AFP, climatologii se tem ca aceste emisii se vor adauga emisiilor de dioxid de carbon de origine umana din atmosfera, ei sustinand ca incalzirea cu aproximativ 1 grad Celsius ar accelera schimbul gazos din acest ecosistem cu aproximativ 60% pe perioada primaverii si cu 52% pe perioada verii, fenomen ce ar putea dura opt ani.

Dar, spre deosebire de ceea ce se intampla in cazul ecosistemelor forestiere, in luminisuri si in tundra, efectele incalzirii asupra turbei nu s-au diminuat in cel de-al optulea an, aratand astfel ca incalzirea climatica induce o stimulare durabila asupra emisiilor de CO2 din zacamintele de turba subarctice. Mai mult, emisiile suplimentare de CO2 din aceste zacaminte sunt foarte putin compensate de o productie suplimentara de vegetatie care are capacitatea de a absorbi o parte din gazul carbonic.

In aceste conditii, cercetatorii estimeaza ca, in urmatorii cativa zeci de ani, o incalzire cu 1 grad ar favoriza emisii de CO2 din zacamintele de turba boreale cuprinse intre 38 si 100 de milioane de tone pe an. De altfel, dioxidul de carbon din zacamintele nordice de turba reprezinta doar o parte din acest gaz stocat de solurile inghetate, care ar fi eliberat imediat odata cu incalzirea climatica.

Potrivit Grupului Interguvernamental de experti privind Evolutia Climei (GIEC), cresterea medie a temperaturilor asteptata pentru acest sfarsit de secol este cuprinsa intre 1,8 si 4 grade Celsius fata de perioada 1980-1999.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *