Monaco cere ONU protejarea tonului rosu

0
444

Principatul Monaco a propus ONU (Organizatia Natiunilor Unite) sa adauge tonul rosu pe lista speciilor care sunt cel mai grav amenintate de disparitie, aceasta masura implicand interzicerea totala a comercializarii acestui peste, a informat, marti, ONU.ton rosu

Conventia Natiunilor Unite pentru comertul international cu specii de fauna si flora amenintate de disparitie (CITES) a publicat, pe site-ul sau, propunerea facuta de Monaco de a adauga tonul rosu de Atlantic la Anexa I a Conventiei speciilor care au nevoie de cel mai inalt grad de protectie.

Tonul rosu de Atlantic se gaseste in zona Atlanticului de Nord si in marile adiacente, in special in Marea Mediterana, de la Ecuator pana in nordul Norvegiei si de la Golful Mexic pana la Marea Neagra.

„Suntem convinsi ca statutul populatiilor acestei specii a depasit pragul la care inscrierea sa in Anexa II a Conventiei ar fi suficienta. O inscriere a intregii specii in Anexa I – care ar interzice comertul international – a devenit din pacate, la acest stadiu, necesara”, se explica in documentul Principatului Monaco, citat de AFP.tonul rosu

Anexa II a CITES se refera la speciile amenintate de disparitie, dar al caror comert este supus unor restrictii.

In prezent, tonul rosu de Atlantic nu beneficiaza de protectie din partea CITES, singura organizatie mondiala care este autorizata sa limiteze sau sa interzica in totalitate comertul cu specii animale sau vegetale amenintate de disparitie.

Monaco a precizat ca stocurile de ton rosu au scazut, in Marea Mediterana, cu 74,2% in 2007 fata de 1957, iar in vestul Oceanului Atlantic, cu 82,4% in 2007 fata de 1970.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.