Incalzirea ameninta mai multe specii cu disparitia

Pentru a putea face fata incalzirii climatice, un numar considerabil de specii animale si vegetale ar trebui sa migreze spre zonele din nordul planetei sau sa treaca la o altitudine mai mare, insa o treime din specii nu vor reusi sa se deplaseze destul de repede, asa ca vor disparea, se arata intr-un studiu publicat, miercuri, in revista britanica Nature.incalzirea specii

Scott Loarie de la Universitatea Stanford, David Ackerly de la Universitatea Berkeley si colegii lor au calculat ca viteza medie de deplasare a mijloacelor naturale la suprafata Pamantului va ajunge la 0,42 km pe an pe parcursul secolului XXI.

Potrivit AFP, aceasta medie a fost stabilita pe baza scenariului A1B al Grupului Interguvernamental de Experti in materie de Evolutia Climei (GIEC), care preconizeaza o crestere puternica a emisiilor de gaze cu efect de sera pana la mijlocul acestui secol, in ciuda unei cresteri demografice reduse si a introducerii rapide de noi tehnologii mai eficiente.

Aceasta viteza va include si o serie de disparitati importante la nivel regional. Astfel, vitezele de deplasare nu vor depasi 0,08 km pe an in cazul padurilor de conifere din regiunile muntoase tropicale si subtropicale, dar vor atinge 1,26 km pe an in cazul preriilor inundate, al mangrovelor si al deserturilor.

In general, cativa metri castigati in altitudine vor permite o reducere pe distante scurte in mediul montan, in timp ce distantele ce vor trebui parcurse la campie vor fi mult mai lungi.

Cea mai mare problema a acestor modificari va fi ca multe dintre speciile vegetale si animale nu vor reusi sa supravietuiasca.

“Aproape o treime din habitatele studiate vor avea viteze superioare chiar si estimarilor celor mai optimiste privind posibilitatile de migratie ale plantelor”, precizeaza un comunicat al Academiei de Stiinte din California.

In concluzie, “mai putin de 10% din zonele protejate la nivel mondial isi vor mentine conditiile climatice actuale in interiorul frontierelor lor in urmatorii o suta de ani”, avertizeaza si un comunicat al Universitatii Stanford.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,153FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente