Inundatiile continua sa faca ravagii in Europa Centrala. Ungaria s-a pregatit pentru ce este mai rau, dupa ce apele revarsate ale Dunarii, dar si ale altor rauri au acoperit totul in calea lor in Germania, Cehia, Austria si Slovacia.
Ploile torentiale au provocat deja peste 10 victime. Peste tot, scenariul este acelasi: mii de oameni evacuati, care isi petrec noptile in adaposturi temporare, casele si recoltele au fost distruse.
Serviciile de salvare ungare si mii de voluntari au lucrat azi-noapte, fara oprire, pentru a consolida sistemul de aparare impotriva inundatiilor cauzate de cresterea nivelului apelor Dunarii.
Autoritatile de la Budapesta au precizat ca digurile de aparare impotriva viiturilor au fost consolidate in intregime de-a lungul celor 689 de kilometri pe care ii parcurge Dunarea in Ungaria.
Potrivit premierului Viktor Orban, care a instituit stare de alerta in mai multe zone, cantitatea de apa care vine este atat de mare incat reprezinta o amenintare reala pentru vietile oamenilor.
Prim-ministrul a subliniat ca in cazul celui mai rau scenariu, 80 de mii de oameni ar putea fi mutati in adaposturi temporare. In estul Germaniei, cel putin 2 persoane au murit, iar alte peste 600 au fost evacuate, in timp ce circulatia a fost inchisa pe mai multe poduri.
Dresda este unul dintre cele mai afectate orase, dupa ce raul Elba a iesit din matca in urma precipitatiilor abundente.
Cancelarul german Angela Merkel a vizitat cele mai afectate zone si a anuntat ca au fost alocate fonduri de 100 de milioane de euro pentru ajutorarea sinistratilor.
In Cehia, situatia pare trasa la indigo. Aici au murit cel putin 8 persoane si alte 19 mii au fost evacuate, iar recoltele sunt compromise, pe alocuri, in totalitate. De aproape o saptamana, peste 30 de mii de pompieri si militari incearca sa salveze ce se mai poate.
Situatia s-a agravat azi, cand a aparut infirmatia potrivit careia o uzina chimica de langa Praga risca sa fie inundata. In capitala slovaca, revarsarea apelor umflate ale Dunarii, a carei cota este cu 10 metri mai mare decat in mod normal, a dus la evacuarea a sute de oameni si a produs pagube importante.
Digurile au fost consolidate cu sute de mii de saci de nisip, iar autoritatile slovace au inchis, in aceasta dupa-amiaza, un pod de legatura cu Ungaria.
Situatia este critica si la granita Slovaciei cu Austria, unde a fost ordonata evacuarea a sute de oameni. Hidrologii europeni au avertizat ca se asteapta la viituri de proportii pe Dunare.
In plus, meteorologii au anuntat ca ploile abundente nu vor parasi, nici in perioada urmatoare, centrul Europei.