Nivelul marii va creste cu peste un metru pana in 2100

0
426
Extracţia masivă de apă din subteran poate explica creşterea nivelului apelor marine, înregistrată în ultimele decenii

Nivelul marii este asteptat sa creasca de doua ori mai repede decat se estima de ONU acum doi ani, fapt ce va ameninta sute de milioane de oameni, avertizeaza cercetatorii cu privire la schimbarea climatica. Topirea rapida a ghetii din Groenlanda si Antarctica se crede ca va ridica nivelul marii cu un metru sau mai mult pana in 2100, ce va acoperi orasele de coasta si va afecta viata a 600 milioane de oameni.
cresterea nivelului marii
Statele cu altitudine mica, precum Bangladesh, Burma sau Egipt si-ar putea vedea o mare parte din suprafata disparand. Expertii din Bangladesh estimeaza ca se va pierde 17% din teritoriu in cazul cresterii cu un metru a nivelului apelor. Iar insule din Pacific precum Tuvalu sau Maldive vor disparea complet.

Avertismentul vine din partea a patru oameni de stiinta care au studiat schimbarea climatica. Expertii din SUA, Australia, Franta si Germania sunt toti specialisti in cresterea nivelului apelor

Acum doi ani, ONU estima ca in cel mai rau caz de crestere globala a cresterii nivelului apelor este de 59 cm pana in 2100.

Acum cercetatorii in cauza avertizau ca de fapt cifrele vor fi la valoarea dubla.

Datele arata ca Groenlanda pierde 200-300 de kilometri cubi de gheata in fiecare an- cantitatea pe care o are toata Europa Arctica. Numai acest fapt contribuie la cresterea nivelului apelor cu peste un milimetru pe an, desi acum zece ani contributia Groenlandei era zero.

Cele mai recente date din satelit arata nivelul apelor creste cu peste trei milimetir pe an- dublul fata de media sec.20.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.