Emanatiile masive de metan din Arctica grabesc incalzirea globala

0
330

Concentratia de metan din atmosfera este cea mai mare din ultimii 400.000 de ani.emanatii gaze

Gazul metan, unul dintre producatorii efectului de sera, iese in cantitati foarte mari in zona arctica si ar putea grabi incalzirea globala, atentioneaza cercetatorii.

Metanul a fost prins in stratul de permafrost, iar acum, cele 8 milioane de tone ies la suprafata din cauza cresterii temperaturilor, spun oamenii de stiinta.

„Permafrostul de sub mari isi pierde impermeabilitatea”, arata Natalia Shakhova, cercetator la Universitatea din Fairbanks, Alaska.

„Cantitatea de metan care iese de sub placa arctica est-siberiana este comparabila cu cea care iese din toate oceanele lumii”, precizeaza Shakhova. Nu se stie insa daca cresterea emanatiilor este cauzata de incalzirea globala sau de factori naturali.

In ceea ce priveste incalzirea globala, atentia s-a concentrat asupra cresterii nivelului de dioxid de carbon din atmosfera, insa metanul este de 30 de ori mai nociv decat CO2.

Cercetatorul Martin Heimann de la Institutul Max Planck spune ca eliberarea a 8 milioane de tone de metan pe an este „neglijabila”, comparand cu emisiile globale de 440 de milioane de tone.

Aproape 60% din metanul din atmosfera provine din activitatile umane, precum gropile de deseuri sau cresterea de vite. Sursele naturale, precum mlastinile, adauga restul de metan, alaturi de oceane, incendii de vegetatie sau termite.

Concentratia actuala de metan este de 1.85 de parti la milion, fiind cea mai mare din ultimii 400.000 de ani. Concentratiile de metan au variat pana acum intre 0.3 – 0.4 in perioadele reci si 0.6 – 0.7 in cele calde.

Autorii studiului au atentionat ca doar o parte mica din metanul din Arctica ar putea provoca o accelerare a incalzirii climatice.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.