Valul de frig din emisfera nordica, generat de un „blocaj” al circulatiei aerului

Valul de frig care s-a abatut de mai multe saptamani asupra unei mari parti a emisferei nordice este cauzat de un fenomen de „blocaj” al circulatiei aerului, destul de rar, insa cunoscut specialistilor, a anuntat, luni, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).valul de frig

„Deocamdata, singura explicatie (pentru actualul val de frig – n.red.) este o situatie meteorologica de blocaj”, explica Omar Baddour, meteorolog in cadrul OMM.

In opinia sa, in prezent este „prea devreme sa vorbim despre interactiuni” cu fenomenul climatic El Nino despre care OMM a anuntat de mai multe luni ca va reveni.

El Nino reprezinta o incalzire cicilica a apelor Oceanului Pacific ecuatorial, insotita de manifestari atmosferice neobisnuite la nivelul intregii planete.

Fenomenul de blocaj se caracterizeaza, explica el, printr-o schimbare a circulatiei aerului care se produce de obicei in timpul iernii in emisfera nordica, de la vest la est.

„Acolo, miscarea de ondulatie se face de la nord catre sud. Cand aceasta ondulatie este foarte vasta, la scara planetara, si persista mai multe saptamani, avem de-a face cu un blocaj”, adauga Baddour.

In prezent, sustine el, exista trei miscari ondulatorii, cu aer rece care coboara direct de la polul nord catre Statele Unite si Mexic, pe de o parte, iar, pe de alta, pe o axa meridionala care acopera intreaga Europa de Vest (din tarile scandinave pana la vest de Mediterana, trecand prin Marea Britanie, Franta, Germania si Spania) si in cele din urma Rusia orientala si China.

„Un blocaj la o asemenea scara nu se produce foarte des, putem spune o data la 30-50 de ani”, subliniaza expertul, precizand ca meteorologii il atribuie „unor fenomene atmosferice interne a caror functionare este foarte complexa”.

Actuala situatie de blocaj este in faza finala, potrivit specialistului.

„In general, este o chestiune de mai multe saptamani, o luna, o luna si jumatate. A inceput in decembrie, deci ne aflam aproape de sfarsitul episodului”, asigura Baddour.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *