Ursii polari migreaza pe continente, in lipsa gheturilor din Arctica

Un studiu realizat intre 1979 si 2005 arata ca ursii polari din Alaska stau mai mult in apa si pe pamanturile americane decat pe calotele glaciare. Acest lucru inseamna ca sunt sanse mai mari ca ursii albi sa interactioneze cu oamenii.ursii polari migreaza

Ursii polari au fost observati timp de 27 de ani de catre cercetatorii de la Minerals Management Services, SUA. Starea ghetarilor a fost si ea inregistrata.

Datele arata ca starea ghetarilor s-a schimbat, iar ursii se gasesc acum in mai multe habitate. Intre 1979 si 1987, 12% dintre ursi au fost vazuti in zone fara gheata. Intre 1997 si 2005, in schimb, 90% dintre ei au fost vazuti in zone fara gheturi.

Karyn Rode, unul dintre cercetatori, spune ca rezultatele lor sugereaza ca ursii care stau in zone de coasta ajung sa locuiasca pe pamant, pentru ca habitatul lor preferat, gheata, nu mai exista.

In regiunea Marea Beaufort a fost mai putina gheata in 2005 decat atunci cand a inceput studiul, in 1979. In general, inghetul survine mai tarziu si topirea apare mai repede, perioada de vara crescand cu 13% pe deceniu. Astfel incat zona cu gheturi groase, multianuale, care reprezinta o platforma solida pentru vanatoare si pentru crescut pui, s-a micsorat considerabil.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *