Ursii polari au aparut abia acum 150.000 de ani

0
376

Ursii polari s-au putut adapta la ultima iesire din Epoca de Gheata, cand temperatura globala a crescut foarte mult, insa de data aceasta s-ar putea sa nu mai reuseasca, spun cercetatorii.ursi polari

Cand este vorba de ursi, polarii sunt specia cea mai tanara. O fosila rara descoperita in Norvegia a aratat ca frumosii ursi albi au evoluat din cei bruni abia acum 150.000 de ani.

Ursii polari isi petrec mare parte a anului pe calotele glaciare din Arctica si au deveni un simbol al amenintarii incalzirii globale, intrucat mediul lor preferat incepe sa se topeasca.

O noua cercetare sugereaza ca specia a fost capabila sa se adapteze rapid atunci cand Pamantul a iesit din Epoca de Gheata si a inceput sa se incalzeasca.

Oamenii de stiinta au atentionat insa ca ursii polari ar putea sa nu mai fie capabili sa se adapteze si de data aceasta, daca temperaturile continua sa creasca.

„Rezultatele noastre confirma ca ursul polar este o specie evolutionara foarte tanara care s-a separat din ursul brun acum 150.000 de ani si a evoluat foarte repede”, a declarat Charlotte Lindqvist, de la Universitatea din Buffalo.

„Dar ursul polar s-ar putea sa nu mai evolueaze asa repede acum intrucat este foarte specializat: traieste doar pe gheturile Arctice si se hraneste cu cateva specii de foci”, a mai spus cercetatorul.

Comparand ADN-ul din fosila descoperita recent, care a fost estimata la o varsta de 110.000-130.000 de ani, cu ADN-ul ursilor polari moderni si cu cel al ursilor bruni, oamenii de stiinta au putut calcula cand s-au separat cele doua specii.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.