Top 10 cele mai amenintate animale de pe planeta

Tigrul se afla pe primul loc al topului: frumoasa felina a fost declarata de organizatia WWF drept cea mai amenintata specie de pe Terra.

1. Tigrultigru

Cele mai noi studii arata ca mai exista pe planeta doar 3.200 de exemplare de tigru, in salbaticie. Tigrii ocupa mai putin de 7% din habitatul lor original, care s-a micsorat cu peste 40% in ultimii zece ani. Tigrii dispar in principal din cauza defrisarilor si braconajului. Trei din cele noua specii sunt deja extincte si o patra nu a mai fost vazuta de peste 25 de ani. Citeste mai multe despre situatia tigrilor in „Au mai ramas doar 3.200 de tigri”.

2. Ursul polarurs

Ursus maritimus a devenit simbolul schimbarilor climatice si a pierderii habitatului. Ursul polar ar putea sa dispara in urmatorii 50 de ani de pe Pamant daca tendinta de incalzire continua precum in prezent. WWF lucreaza alaturi de guverne si de industrie pentru a proteja maiestuosul animal: se incearca reducerea numarului de vase care tranziteaza Polul Nord si eliminarea industriei gazului din regiune.

3. Morsa din Pacificmorsa

Marea Bering si Marea Chukchi sunt casele morsei de Pacific (Odobenus rosmarus divergens), una dintre cele mai noi victime ale schimbarilor climatice. In septembrie 2009, peste 200 de morse au murit pe tarmurile din Alaska. Aceste animale folosesc bucatile de gheata plutitoare pentru a se odihni, a da nastere, a creste puii si a se proteja de pradatori. Dar Arctica se topeste, asa ca morsele isi pierd habitatul si in cele din urma, vietile.

4. Pinguinul Magellanpinguin

Mai intai amenintat de devarsarile de petrol, pinguinul Magellan (Spheniscus magellanicus) este amenintat acum de incalzirea curentilor oceanici, fortandu-l sa inoate mai departe pentru a gasi mancare. Anul trecut, mii de pinguini Magellan au murit pe plajele de langa Rio de Janeiro, un loc neobisnuit pentru ei. Oamenii de stiinta au presupus ca incalzirea globala a fost responsabila pentru migrarea si moartea lor. 12 dintre cele 17 specii de pinguini sunt pe cale de disparitie.

5. Testoasa cu spate pielostestoasa

Cea mai mare broasca testoasa marina si una dintre cele mai mari reptile, testoasa cu spate pielos (Dermochelys coriaceathe) a supravietuit peste 100 de milioane de ani…dar acum e pe cale sa dispara. In Pacific mai sunt doar 2.300 de femele. Populatia din Atlantic este mai stabila, insa oamenii de stiinta prezic un declin rapid din cauza ca testoasele sunt prinse de pescari si braconieri. Ele sunt amenintate si de cresterea nivelului marilor si de cresterea temperaturilor. Caldura determina sexul testoaselor: cu cat e mai cald, cu atat mai multe sanse sa devina femele.

6. Tonul rosuton

(Thunnus thynnus) este un mare peste migrator ce traieste in estul si vestul oceanului Atlantic si in Marea Mediterana. Tonul rosu este principala sursa de sushi. Pescariile care se bazeaza pe aceasta specie sunt pe cale sa falimenteze iar tonul va disparea in curand daca pescuitul nu este controlat. WWF incurajeaza restaurantele, bucatarii, importatorii si consumatorii sa nu mai serveasca ton rosu pana specia nu isi revine.

7. Gorila de muntegorila

Doar 720 de gorile de munte (Gorilla beringei beringei) mai exista, aceasta specie fiind clasificata drept critic amenintata. Peste 200 traiesc in Parcul National Virunga din Congo, unde sunt amenintate de razboi, distrugerea habitatului si braconaj. Eforturile de conservare au dus la cresterea populatiei din Virunga cu 14% in ultimii 12 ani, iar cele din Uganda au avut o crestere de 12% in 10 ani. Cu toate eforturile insa, populatia de gorile de munte ramane extrem de mica.

8. Fluturele monarhfluture

In fiecare an, milioane de fluturi monarh (Danaus plexippus) migreaza din America de Nord in habitatul lor de iarna din Mexic. Padurile de pin de la altitudine mare din Mexic sunt cruciale pentru ca fluturii monarh sa supravietuiasca pe timpul iernii, acest fenomen biologic fiind critic amenintat in prezent.

9. Rinocerii din Javarinocer

Listati drept critic amenintati cu disparitia, rinocerii din Java (Rhinoceros sondaicus) sunt mai putini de 60 in toata lumea. Folositi mai ales in medicina asiatica, rinocerii din Java se apropie de extinctie si din cauza distrugerii habitatului.

10. Panda giganticpanda

Simbolul conservarii speciilor pentru WWF inca din 1961, panda gigantic (Ailuropoda melanoleuca) mai are doar 1.600 de exponenti in salbaticie, iar viitorul lui este nesigur. Habitatul sau este fragmentat in zonele muntoase ale Chinei, exemplarele fiind astfel izolate unele de celelalte. WWF incearca de peste 20 de ani sa protejeze aceasta specie, lucrand alaturi de guvernul chinez pentru protejarea habitatului.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *