Hainele uscate afara, din nou la moda

0
527

In America exista o dezbatere aprinsa in privinta uscarii hainelor. Ecologistii pledeaza pentru uscarea in aer liber

Treburi gospodaresti care altadata se faceau manual se rezolva, astazi, doar prin activarea unui buton. Totusi, oamenii au inceput sa fie preocupati de ideea reducerii consumului de electricitate, constienti de faptul ca, astfel, contribuie la reducerea emisiilor de CO2 in atmosfera.

In SUA, initiativele eco-logistilor deranjeaza, adesea, confortul inrada-ci-nat in obisnuintele oamenilor. Ca in cazul noii miscari care cere reintroducerea fran-ghiei cu rufe, puse la uscat, la soare si vant. Motivul? Reducerea consumului de electricitate pe care il necesita folosirea masinilor de uscat rufe. Oamenii in-teleg greu ca salvarea planetei Pamant depinde de fiecare dintre noi.

Iar renuntarea la confortul pe care tehnologia il ofera in treburile gos-podaresti se obtine si mai greu. Totusi, in SUA s-a instituit, recent, Ziua Na-tionala a Uscarii Rufelor pe Sarma si ideea capata, pe zi ce trece, tot mai multi adepti.

Franghia de rufe

Intinse intre imobile in cartiere periferice, franghiile cu rufe la uscat au fost denumite „Steagurile Saraciei”

Cei care se considera ci-vi-lizati si emancipati se simt jigniti cand vad rufe intinse la soare, in curtea- vecinului. Asa s-au sim-tit si cateva familii din New York, care, venite intr-o scurta vacanta in New Hampshire, au vazut rufele nu prea elegante, ale vecinului lor, pensionar, puse pe franghie la uscat.

In acest oras, mai multi cetateni au revenit la tra-ditia clasica a gospodinelor, care, dintotdeauna, au pus rufele la uscat pe franghie afara. Pentru ca, dupa ce studiile stiintifice au stabilit ca un sfert din cantitatea de gaze de sera emise in atmosfera, in SUA, este produsa de activitatile casnice, un grup de militanti s-au reunit intr-o asociatie denumita „Project Laundry List” si au pornit lupta pentru revenirea la franghia de rufe. „Masina de us–cat consu-ma 6% din totalul de energie electrica dintr-o casa.

Este mai mult decat consuma frigiderul”, a precizat Alexander Lee, fondatorul asociatiei „Project Laundry List”. „Prin renuntarea la aceas–ta ma-sina si revenirea la- franghia de rufe, incercam sa inradacinam un obicei ecologic concetatenilor nostri, de pe urma caruia avem toti de castigat”, a spus Alexander Lee.

Lupte intre „Rosii” si „Albastri”

Noua idee a ecologistilor americani, de a se reveni la uscarea rufelor, afara, pe franghie, a produs multe stari conflictuale intre diferitele comunitati, unele de adepti si altele de opozanti. S-au format chiar si tabere, sustinatorii declarandu-se „Rosii”, iar adversarii intitulandu-se „Albastri”.

Cei care resping ideea franghiei de rufe aduc argumente legate de saracie si pledeaza ca preturile caselor care au in vecinatate rufe intinse la uscat la soare, pe franghie, ajung sa aiba un cost de vanzare mai scazut. Este de notorietate cazul unei femei in varsta, din New Hamshire, care a vrut sa-si intinda rufele afara si vecinii nu au lasat-o.

Ea a trebuit sa puna franghia cu rufe, la uscat, in casa si a tinut geamul deschis, pentru a fi ventilate. Iar Susan Tayler, de 55 de ani, din Oregon, dupa ce si-a cautat dreptatea la tribunal si a pierdut, isi usuca rufele, pe sarma, in garaj.

„Subiect ecologic sic”

Alexander Lee, fondatorul miscarii si al asociatiei pentru revenirea la uscarea rufelor pe sarma, „Project Laun-dry List”, se gandeste sa atraga de partea sa nume prestigioase din mass-media americana, printre care celebrele Winfrey Oprah si Martha Steward. „Le voi convinge pe Marta si pe Oprah sa faca din franghia pentru uscat rufele la soare un subiect ecologic sic care sa inlocuiasca actuala conotatie de steag al saraciei pe care i-l atribuie cei care nu vor sa renunte la masina de uscat”, a spus Lee.

Grupul sau de militanti lupta sa-i determine pe guvernatorii statelor americane si legislative locale sa initieze proiecte de lege in favoarea revenirii la franghia de rufe. Vermont, Connecticut, Colorado si New Hampshire se afla, deja, intr-un proces de legiferare care sustine initiativa „Project Laundry List”. „Oamenii considera ca facem caz pentru o prostie”, a spus Dick McCormack, senator de Vermont. „Dar prostie este sa te uiti in curtea vecinului si sa-i interzici sa-si usuce rufele, afara, pe franghie”, a concluzionat McCormack.

O problema de educatie

Cei de la „Project Laundry List” spun ca, din cauza vitezei in care se desfasoara viata omului modern, cei mai multi uita sa se gandeasca de doua ori inainte de a rasuci un buton. „Masinile de uscat rufe, ca si alti roboti din gospodarie sunt mari consumatori de electricitate si de bani.

Revenirea la un mijloc traditional, precum franghia de uscat rufele afara, costa zero si isi aduce o contributie care nu trebuie neglijata la reducerea emisiilor de CO2 din atmosfera”, afirma Alexander Lee. „Toata chestiunea tine de educatie. A persista in utilizarea masinii de uscat rufe inseamna a mari cantitatea de CO2 din aer, cu echivalentul a cinci automobile”, a declarat initiatorul „Project Laun-dry List”.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.