Amenintat de Comitetul Olimpic International, guvernul lui Wen Jiabao a luat masuri drastice pentru reducerea poluarii mediului din principalele orase din China
Jocurile Olimpice au inchis fabricile poluante si au suspendat santierele din Beijing. Apa a fost drastic verificata de autoritati, iar utilizarea solventilor toxici a fost interzisa. Benzinariile care nu respecta standardele de mediu vor fi, in scurt timp, zavorate si ele. Dintre cele trei milioane de masini, care se inghesuie zilnic pe strazile capitalei chineze, acoperita adesea de un nor des de sulf si azot, in timpul olimpiadei jumatate vor sta cuminti acasa.
Masurile antipoluare, menite sa inlature de pe fruntea Beijingului eticheta de metropola viciata, lua-te de guvernul lui Wen Jiabao, nu conving insa pe toata lumea. Daca aerul va ramane irespirabil si cu cateva zile inainte de inceperea olimpiadei, Comitetul Olimpic International a avertizat ca va amana unele probe de rezistenta in aer liber.
Cel putin sapte tari sunt hotarate sa-si trimita sportivii in Japonia in zilele dinaintea inceperii olimpiadei de la Beijing pentru a se antrena in conditii normale. Unii an-trenori internationali, mai concilianti, au propus ca atletii sa poarte masti de filtrare a dioxidului de carbon.
Aceasta idee nu si-a gasit insa destui sustinatori. Reprezentantul american al Comitetului Olimpic, Darryl Seibel, a declarat de curand ca nu crede ca atletii se vor putea acomoda cu o calitate a aerului care se afla sub standarde. In plus, el este convins ca sportivii isi risca sanatatea, daca antrenamentele lor se vor desfasura la Beijing.
Investitii de 17 miliarde de dolari
Guvernul chinez a inchis furnalele celei mai mari uzine producatoare de otel din Beijing
Chinezii au investit peste 16,8 miliarde de dolari pentru a reduce efectele poluarii care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depaseste, in Beijing, de cinci ori normele de securitate stabilite. Guvernul lui Wen Jiabao a dat, de curand, toate asigurarile ca apa de la chiuveta este, in sfarsit, potabila, iar aerul de pe strazile capitalei chineze nu ucide.
Planul de mediu, pus de curand in practica de catre oficialitatile chineze, hotararea ca 19 dintre cele mai poluante sectoare ale industriei grele sa-si reduca emisiile cu 30% sunt masuri radicale care au menirea de a imbunatati, cel putin in perioada Jocurilor Olimpice, calitatea mediului. Organizatia Natiunilor Unite a prezentat de curand un raport, publicat de Programul ONU pentru mediu, in care sunt analizate toate eforturile Beijingului de a reduce poluarea.
Concluziile sunt pozitive, iar masurile pentru insanatosirea mediului din capitala chineza, admit specialistii, par a fi eficiente. Potrivit insa unor cercetatori independenti, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf si dioxidul de azot, in concentratii nepermis de mari, formeaza un nor toxic care se plimba nestingherit pe cerul Beijingului.
Eforturile verzi ale guvernului chinez
Organizatorii Jocurilor Olimpice de Vara, care au avut loc in urma cu doi ani la Torino, Italia, au compensat excesul de dioxid de carbon, inregistrat cu aceasta ocazie, finantand proiecte de energie care au avut ca scop protejarea mediului in tarile sarace.
In acest moment, oamenii presedintelui Hu Jintao nu au scos niciun cuvant despre vreun astfel de plan. Totusi, in satul olimpic amenajat de chinezi, apele reziduale vor fi folosite pentru sistemele de incalzire, ceea ce presupune o economisire cu 60% a energiei electrice. Energia solara va fi folosita pentru iluminatul peluzelor si al strazilor.
Pe stadionul de baseball, Feng Tei, a fost instalat un sistem fotovoltaic de 27 de kilowati care furnizeaza in intregime energia necesara iluminarii si functionarii acestei constructii. Cu toate acestea, Beijingul are la capitolul „poluare atmosferica” bila neagra. Lupta impotriva gazelor cu efect de sera se pare ca nu va fi curand castigata, iar sensibilizarea opiniei publice mondiale vizavi de eforturile „verzi” ale Chinei ramane inca o problema spinoasa.
Tutunul interzis
Beijingul a inclus printre masurile „verzi”, care au ca scop insanatosirea mediului intr-una dintre cele mai poluate capitale ale globului, si interzicerea fumatului in locurile publice. Fumatul va fi interzis pentru prima oara in restaurantele si hotelurile din Beijing, celebre pentru intalnirile sportivilor, invaluiti in nori grosi de tutun. Guvernul chinez a hotarat ca, in toate spatiile publice, incluzand birourile, centrele de fitness, toaletele si lifturile, fumatul sa fie interzis.
Autoritatile au desemnat peste 100.000 de inspectori care au lipit peste tot afise pe care scrie cu litere de-o schioapa „Fumatul interzis!”. Oamenii legii au, de asemenea, misiunea sa observe pe tot parcursul olimpiadei daca nu cumva fumul de tigara se strecoara in locuri nepermise. Amenzile vor fi destul de piperate pentru cei ce nu respecta legea, iar numarul celor care pot fi prinsi in flagrant in locurile in care vor avea loc intalnirile intre sportivi se ridica la 10.500.
In China se afla peste 350 milioane de fumatori, cifra ce reprezinta un sfert din numarul global al persoanelor atinse de acest viciu. Aerul din barurile si restaurantele din Beijing este irespirabil, iar sansa de a manca intr-unul dintre aceste locuri fara sa te ineci in fumul de tigara este minima. Peste un milion de chinezi mor anual din cauza afectiunilor provocate de fumat!
Ursul Panda, mascota olimpiadei
Ursul Panda este una dintre cele cinci mascote oficiale ale Jocurilor Olimpice care se vor desfasura la Beijing intre 8 si 24 august. Pentru a incanta privirile turistilor care vor vizita Beijingul, cu ocazia olimpiadei, au fost adusi 12 ursuleti panda din provincia Sichuan, care au intre sapte si opt luni si sunt foarte jucausi. Opt dintre acesti ursuleti vor ajunge la Gradina Zoologica din Beijing, care, potrivit estimarilor, se va confrunta cu un aflux deosebit de vizitatori in timpul olimpiadei.
Pe langa faptul ca ursuletii vor fi admirati de oameni veniti din toate colturile lumii, autoritatile chineze intentioneaza sa se foloseasca de acest eveniment sportiv si pentru a atrage atentia opiniei publice mondiale asupra faptului ca aceasta specie de ursi este pe cale de disparitie. Potrivit unui raport al specialistilor chinezi, dat publicitatii in luna noiembrie 2007, in patria pagodelor traiesc in captivitate 239 de ursi panda, iar in padurile de bambus, aflate la mari inaltimi, unde s-au retras din cauza caldurii, se mai gasesc inca 1.590 de exemplare salbatice. Cifra nu poate fi precisa, fiind vorba despre o specie care traieste in paduri izolate in care este greu de patruns.
Sursa: Adevarul