Gunoiul din Timisoara sufoca o localitate vecina

Primarul comunei Sag acuza Garda de Mediu ca nu aplica legislatia, ignorand dezastrul ecologic

Locuitorii comunei Sag sunt intoxicati de mirosul insuportabil care provine de la groapa de gunoi din Timisoara, aflata la cativa kilometri de comuna. Primarul acuza autoritatile ca nu iau in seama poluarea provocata de bomba ecologica.

Groapa de gunoi a Timisoarei, considerata cea mai grava problema de mediu a regiunii, trebuie inchisa la finele acestui an. Proiectul amenajarii unui nou deponeu nu este insa in stadiu foarte avansat, astfel incat exista riscul ca, din 31 decembrie 2008, timisorenii sa nu mai aiba unde arunca gunoiul. Cei mai afectati de intarzierea cu care se rezolva problema sunt locuitorii comunei Sag, in vecinatatea careia se afla vechea groapa de gunoi. Primarul localitatii spune ca s-a ajuns la aceasta situatie grava pentru ca autoritatile de mediu au refuzat sa aplice legea.

Un munte de gunoaie

Un munte de gunoi care emana un miros insuportabil la kilometri distanta, aceasta este prima imagine a Timisoarei pentru toti cei care intra in capitala Banatului pe drumul european care vine de la Belgrad. In ultimii cinci ani, s-au tras constant semnale de alarma cu privire la dezastrul ecologic provocat de aceasta groapa de gunoi. Reprezentantii Garzii de Mediu, institutia responsabila cu aplicarea legii in domeniu, recunosc gravitatea situatiei in declaratii sforaitoare, fara a face insa nimic.

„Este o bomba ecologica despre care s-au tras zeci de semnale de alarma. Nu se poate sa ai o asemenea mizerie pe drumul european. Primaria Timisoara nu a facut nimic pentru a amenaja cat de cat groapa. Ne plateste noua un miliard taxa de concesiune pentru teren. Insa suma asta este nimic pe langa poluarea pe care o provoaca”, declara Venus Oprea, primarul comunei Sag. Acesta mai spune ca anul trecut a incercat sa puna piciorul in prag.

„Dar rezultatul a fost ca a venit peste mine Garda de Mediu si mi-a dat 150 de milioane amenda. Pentru mine este foarte clar ca cei de la mediu protejeaza Primaria Timisoara. Iar eu, un primar atat de mic, nu ma pot pune cu un oras asa de mare. Oricum, e o rusine ca Aradul are groapa ecologica de gunoi si Timisoara, care e un oras mult mai puternic, nu a rezolvat problema”, a mai spus Venus Oprea.

Solutia – un nou deponeu ecologic

Bomba ecologica de la Parta ar fi trebuit dezamorsata la 1 ianuarie 2007. In momentul aderarii la Uniunea Europeana, legislatia de mediu comunitara impunea amenzi drastice in acest caz. S-au obtinut insa amanari, prima pana la 1 ianuarie 2008 si a doua pana la 1 ianuarie 2009. Solutia la problema este amenajarea unui deponeu ecologic pe 40 de hectare, in zona Ghizela. Deponeul urmeaza sa devina unul regional si ar trebui deschis pana la 31 decembrie 2008.

Termenul acesta este considerat insa foarte optimist de reprezentantii Consiliului Judetean, care gestioneaza proiectul. „Am identificat fonduri europene si in septembrie ar putea avea loc licitatia pentru constructor. Valoarea proiectului este de aproximativ 40 de milioane de euro. Ar putea fi gata prima alveola pana la 1 ianuarie 2009, insa este un termen foarte optimist, pentru ca pot aparea contestatii in procedura de licitatie”, declara presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc. Acesta spune ca se incearca negocierea cu Ministerul Mediului a unei noi amanari a inchiderii gropii de la Parta cu inca sase luni.

Garda de Mediu nu raspunde

Directorul Comisariatului Timis al Garzii de Mediu, Daniela Minca, nu a putut exprima un punct de vedere, nefiind de gasit. Reprezentantii Directiei de Comunicare a Primariei Timisoara au refuzat sa exprime un punct de vedere. „Suntem liberi pana luni, asa ca nu declaram nimic”, a spus Violeta Mihalache, directorul Directiei Comunicare a Primariei Timisoara. Mai comunicativ a fost viceprimarul Adrian Orza. „Noi am demarat proiectul pentru statia de sortare. Nu dupa noi se asteapta. Dincolo de asta, proiectul initial a fost al nostru si l-am cedat Consiliului Judetean”, a declarat Orza.

Zece milioane de metri cubi de gunoi

Deponeul de la Parta-Sag functioneaza din anul 1972 si este administrat de catre SC RETIM Ecologic Service SA incepand din anul 1997. Numai in Timisoara si localitatile periurbane, societatea are aproximativ 295.000 de abonati casnici si peste 8.300 de agenti economici. De la acestia, numai in anul 2007, s-au transportat la deponeu aproximativ 137.000 tone de deseuri. Cantitatea de deseuri depusa in perioada de functionare se apropie de 10 milioane de metri cubi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *