NASA: furtunile solare vor readuce epidemii pe Pamant in urmatorii 10 ani

0
640
NASA: furtunile solare vor readuce epidemii pe Pământ în următorii 10 ani
NASA: furtunile solare vor readuce epidemii pe Pamant in urmatorii 10 ani
NASA: furtunile solare vor readuce epidemii pe Pamant in urmatorii 10 ani

NASA a descoperit aparitia pe suprafata Soarelui a doua gauri carer a putea determina furtuni solare resimtite si pe Pamant. In urmatorii zece ani, ne vom confrunta cu epidemii, iar sistemul de telecomunicatii si transporturile ar putea intra in colaps.

Cea mai mare gaura de pe suprafata Soarelui a fost descoperita in apropierea Polului Nord si acopera intre 6 si 8% din suprafata totala solara, adica 228 de miliarde de kilometri. Cealalta gaura este mai mica, se afla la Polul Sud al Soarelui si acopera 3,8 miliarde de kilometri patrati, adica doar 0,16 % din suprafata astrului.

Cercetatorii NASA au spus ca este doar o “chestiune de timp” pana cand o furtuna solara extrem de violenta va fi propulsata spre Pamant. Gaurile de pe suprafata Soarelui ar putea determina valuri imense de curenti electrici, ar putea periclita liniile electrice aeriene, provocand intreruperi de energie pe scara larga.

Sistemele de comunicatii si sursele electrice vor fi primele afectate de furtuna solara, pentru ca ulterior, transporturile, medicina si sistemul sanitar sa intre in colaps, sustin cercetatorii. Mai precis, sistemele de canalizare vor fi afectate, astfel incat pana si zonele urbanizate vor fi predispuse la epidemii demult eradicate.

NASA a precizat ca acest tip de evenimente sunt inevitabile si ca Pamantul este predispus la furtuni solare o data la 150 de ani, ceea ce inseamna ca probabilitatea unei furtuni solare in urmatorii 10 ani este de aproximativ 12%.

Cea mai mare furtuna solara a avut loc in 1859 cand asupra Pamantului au fost transmise valuri de energie de 1 022 kJ, echivalentul a zece miliarde de bombe nucleare, de tipul celei care a cazut peste orasul Hiroshima, in Al Doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea, impactul furtunii solare asupra Pamantului nu a fost resimtit asupra structurii electronice din acea perioada: liniile de telegraf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.