Cel mai cald an la Polul Sud

0
426

In 2009, Polul Sud a experimentat o vara „fierbinte”, cu o temperatura medie de – 47, 9 grade Celsius. Anul trecut a fost cel mai cald an din istoria inregistrarii temperaturilor in aceasta regiune, care a inceput in 1957.caldura la pol

Temperatura medie inregistrata anul trecut la statia Amundsen-Scott de la Polul Sud a fost una foarte joasa: -47,9 grade Celsius. Cu toate acestea, din 1957, de la inceperea masurarii temperaturilor in aceasta zona, nu s-a mai inregistrat asa o „caldura”, arata Peter Rejcek, editor la „The Antarctic Sun”, publicatie ce face parte din programul pentru Antarctica al Statelor Unite ale Americii.

Recordul anterior a fost inregistrat in 2002, fiind de -48 de grade Celsius, dupa cum declara Tim Markle, expert meteorolog la Statia Amundsen-Scott de la Polul Sud, citat de Live Science.

Anul trecut a fost, de asemenea, al doilea cel mai cald an de pe Pamant, de cand se realizeaza masurari ale temperaturilor (incepand din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea), conform datelor furnizate de NASA. Temperaturile inregistrate in 2009 au fost depasite doar de cele din 2005.

Nici iernile nu mai sunt ce-au fost

Pana in 2010, Polul Sud a experimentat doua ierni consecutive in care temperaturile nu au scazut sub bariera de -73 de grade Celsius – motiv de ingrijorare in special pentru „Polies” – cei care doresc sa se inroleze in exclusivistul club „Polul Sud 300”. Pentru a fi admisi, candidatii se aduna intr-o sauna unde temperatura atinge 93 de grade Celsius, dupa care alearga in aer liber purtand doar bocanci, la -73 de grade, catre steguletul de la Polul Sud.

In 2009, mercurul din termometre a coborat la -73,3 grade Celsius si -72,2 grade Celsius. A doua temperatura reprezinta cea mai ridicata valoare minima inregistrata intr-un an calendaristic, a declarat Markle pentru „The Antarctic Sun”.

In 2007, temperatura a coborat brusc sub -73 de grade Celsius timp de mai putin de un minut, pe 2 septembrie, adauga Markle, lasand sa se inteleaga ca in ultimii trei ani nu s-a atins efectiv aceasta limita inferioara. Totusi, in aprilie anul acesta, statia de la Polul Sud a inregistrat neobisnuit de timpuriu aceasta valoare, pentru un interval de timp de 22 de minute.

„Din nou nu e vorba de o perioada foarte indelungata”, adauga Markle. „Cu toate acestea, a fost, cu siguranta, cea mai scazuta temperatura inregistrata de pe 2 septembrie 2007 si a durat suficient pentru ca un grup de -Polies- sa devina membri ai Clubului 300”.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.