Albiile raurilor sunt sufocate de plastic

Deseurile din plastic si cele rezultate din materialele de constructii au devenit o prezenta obisnuita pe malurile apelor din zonele rurale. Folii, bidoane si PET-uri. Aceste deseuri troneaza pe malurile apelor curgatoare si reprezinta principala sursa de poluare.ecologizarea raurilor

Materialele din plastic, usoare, sunt cele mai intalnite deseuri din zona albiilor de rau. De vina sunt atat lipsa de servicii de salubritate in regiunile rurale adiacente cursurilor de apa, cat si inundatiile care contribuie la imprastierea acestor resturi din amonte catre aval.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) privind compozitia deseurilor abandonate in zona paraului Negrisoara din judetul Suceava. Saptamana trecuta, cateva sute de voluntari, printre care 50 de copii, au mers in zona bazinului Negrisoara, in localitatea Poiana Negri, pentru a strange gunoaiele de pe 12 kilometri de-a lungul cursului de apa. Le-au colectat selectiv, incercand sa dea localnicilor un exemplu. Rezultatul: 2.000 de saci de gunoaie. La finalul actiunii de ecologizare, specialistii de la CEDD au facut o analiza a deseurilor, demonstrand ca acestea provin din gospodariile rurale.

„Majoritatea raurilor de la noi din tara sunt folosite ca sisteme de salubrizare de catre cei din zonele rurale, iar puterea voluntarilor de a aduna gunoaie este mult depasita”, a declarat Alin Uhlmann-Useriu, presedinte al Asociatiei Tasuleasa Social, implicata in actiunea de ecologizare.

Resturile depind de anotimp

Specialistii de la CEDD au ajuns la concluzia ca, in zona paraului Negrisoara, 82% din deseurile colectate au fost produse din plastic. Un studiu facut de acest centru in toamna anului trecut arata ca in zonele de rau aceasta categorie de deseuri era prezenta in proportie de 76%, expertii explicand ca ponderea categoriilor de gunoaie difera in functie de anotimp.

Asociatiile care se ocupa de actiuni de ecologizare, incercand sa-i faca pe oameni constienti de problemele mediului, afirma ca, in conditiile in care copiii inteleg ca trebuie sa protejeze natura, exista sanse ca lucrurile sa se schimbe. Cei mici sunt eficienti atunci cand trebuie sa convinga pe cineva sa-si schimbe comportamentul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *