De ce creste gheata din Antarctica?

Cercetatorii cred ca au rezolvat paradoxul cu privire la cresterea masei de gheata din Antarctica intr-o perioada de incalzire globala.
incalzirea globala
Expertii climatici au rezolvat misterul fenomenului prin care gheata din Antarctica s-a marit in ciuda incalzirii globale, dar rezultatele sugereaza un trend care se va schimba in curand.

Date obtinute cu ajutorul satelitilor au aratat ca in ultimii 30 de ani gheata arctica s-a imputinat in timp ce gheata din Antarctica a crescut simtitor, potrivit unui studiu realizat de Jiping Liu, un cercetator de la Georgia Tech din Atlanta.

„Am observat acest paradox, dar nu stiam de ce. Acum avem o explicatie”, a declarat Liu. Noua analiza are la baza modele climatice, precum si observatii ale temperaturilor de la suprafata apei si ale precipitatiilor intre 1950 si 2009. Acestea arata ca in secolul al XX-lea, incalzirea oceanului a marit cantitatea de precipitatii din atmosfera superioara deasupra regiunii Antarctice.

Potrivit nationalgeographic.com, mai multa zapada a facut ca apa de la suprafata oceanului sa fie mai putin sarata si mai putin densa. Aceste straturi au devenit mai stabile, impiedicand curentii oceanici mai calzi sa ajunga la suprafata pentru a topi gheata. Datele arata insa si ca marirea suprafetei inghetate din zona Antarctica, din secolul al XX-lea ar putea fi dictata de catre procese naturale.

Acest fapt nu este cazul si pentru secolul al XXI-lea, pentru ca incalzirea globala produsa de oameni va domina climatul de la Polul Sud si va declansa topirea excesului de gheata, intr-un ritm foarte rapid.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *