Este de vina activitatea umana pentru incalzirea globala sau activitatea solara?

In prezent, una dintre cele mai interesante dezbateri care au loc in sanul comunitatii stiintifice are ca punct de pornire factorii care cauzeaza incalzirea globala. Cu totii stim, la modul general, ca poluarea reprezinta factorul principal, iar organizatiile ecologiste ne reaminstesc prin actiunile lor ca emisiile de CO2 daca vor continua in acest ritm vor avea consecinte grave asupra planetei, consecinte ce ar duce la extinctia speciei noastre.

Dar oare este asa?

Ultimele constatari pun la indoiala argumentul conform caruia activitatea umana reprezinta cea mai importanta cauza a incalzirii globale. In realitate, s-a descoperit ca activitatea solara a crescut in intensitate si este cea mai mare din ultimii 8000 de ani. Campul magnetic al Soarelui a devenit mult mai violent si dinamic decat s-a crezut initial, potrivit unei analize facute de N.A.S.A. Se crede ca un rol aparte in acest fenomen il are ciclul solar.

Ciclul solar are o durata medie de 11,2 ani, insa se cunosc cicluri solare cu durate intre 8 si 15 ani. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani, un ciclu magnetic complet durand de fapt 22 de ani. La inceputul fiecarui ciclu solar, atunci cand polul nord magnetic devine polul sud magnetic si invers, soarele se afla intr-o perioada de calm relativ, dar pe masura ce se apropie de finalitatea ciclului trece de la o suprafata nedeteda cu putine pete solare la din ce in ce mai multe pete solare pana ajunge la varf, isi inverseaza polii si revine la normal. Cercetatorii cred ca acestea sunt sursele furtunilor electromangnetice violente de pe Soare si totodata sunt strans legate de pulsatiile magnetice solare, decoperite in 1962 de un grup de cercetatori numit Call Tech condus de Robert Leigthon.

S-a constatat ca acestea se produc la fiecare aproximativ 160 de minutPuls solare si sunt un fenomen natural. Nimeni nu a descoperit inca motivul pentru ca se produce acest puls, dar valoarea intensitatii acestuia creste pe masura ce soarele se apropie de un nou ciclu solar.

O alta dovada in sprijinul care vine in sprijinul cresterii activitatii solare are la baza cresterea numarului de pete solare de pe suprafata sa, in prezent fiind aproximativ 200 de pete solare pe zi, cel mai mare numar de pete solare intalnit pana acum.

Deci, soarele nu s-a calmat deloc din 2001, iar daca luam in calcul ca ultimul ciclu solar a fost in atunci si vom adauga 11 ani pentru actualul ciclu solar, vom oberserva cu usurinta ca prezentul ciclu solar se va incheia in 2012, an in care oamenii de stiinta si nu numai, vorbesc de mari schimbari care se vor produce nivelul Pamantului.

Revenind la incalzirea globala, constatam ca incalzirea globala nu se produce asa de repede, iar temperaturile ridicate nu numai din aceasta vara, ci si din verile precedente sunt rezultatul unui fenomen mult mai dramatic, soarele nostru si-a intensificat activitatea.

O alta dovada a acestui lucru este ca la polii planetei Jupiter se vede ca acJupiterestia s-au inrosit si sunt pe cale sa se aprinda, planeta avand aceeasi compozitie chimica ca a soarelui nostru.

In concluzie, incalzirea globala nu are ca o cauza majora acivitatea umana, ci activitatea solara, mult mai puternica decat in precedenta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *