O parte din apa descoperita pe Luna ar putea sa provina de pe Soare, mai exact din vanturile solare

    O parte din apa descoperita pe Luna ar putea sa provina de pe Soare, mai exact din vanturile solare

    O parte din apa descoperita pe Luna ar putea sa provina de pe Soare, mai exact din vanturile solare care ar fi depus atomi de hidrogen pe suprafata lunara, afirma autorii unui studiu ce a fost publicat duminica.

    Oamenii de stiinta considera ca apa a fost adusa in sistemul nostru solar, inclusiv pe Terra, de asteroizi sau de comete ce provin din zone indepartate ale spatiului.

    Daca rolul jucat de Soare in procesul de aparitie a apei lunare va fi confirmat, acest mecanism ar putea contribui la aparitia moleculelor de apa si in alte zone din sistemul nostru solar, au declarat Yang Liu, de la Universitatea Tennessee din Knoxville, si colegii sai.

    Soarele emite un flux continuu de particule, un fenomen denumit „vant solar”, care face ca astrul sa piarda 1 milion de tone de materie pe secunda, insa aceasta scadere este infima, in comparatie cu dimensiunile sale.

    Aceste particule, in majoritatea lor ioni de hidrogen si de heliu, dar si atomi de oxigen, nu pot atinge suprafata Terrei, care este protejata de atmosfera densa si de campul magnetic ale ei. Luna este insa lipsita de aceste bariere si este „bombardata” in permanenta de aceste vanturi solare, care isi „implanteaza” particulele in praful ce acopera suprafata lunara, denumit „regolit”.

    Hidrogenul ajuns astfel pe suprafata Lunii poate fi transformat in molecule de apa (H2O) sau intr-o molecula apropiata, hidroxil (HO), chiar daca oamenii de stiinta nu cunosc pentru moment felul in care se intampla acest lucru.

    In virtutea descoperirilor recente facute de NASA, prin care agentia spatiala americana a gasit cantitati de apa inghetata la polul sud al Lunii, Yang Liu si colegii sai au analizat esantioane de „sticla lunara” recoltate in timpul misiunilor americane din seria Apollo.

    Studiul lor, publicat in revista britanica Nature Geoscience, demonstreaza faptul ca o mare parte din aceste esantioane contin intr-adevar molecule de hidroxil si de apa, ale caror atomi de hidrogen au aceeasi natura cu cei provenind din Soare.

    Masuratorile efectuate de echipa coordonata de Yang Liu indica, totodata, cel putin alte doua surse de hidrogen: una este similara cu apa continuta de cele mai multe comete, iar cealalta este asociata cu reactiile nucleare produse de particule.

    Totusi, „dezbaterea ramane deschisa in ceea ce priveste originea si repartitia acestei ape, ca si data la care ea a ajuns pe Luna”, au precizat oamenii de stiinta.

    Autorii studiului considera ca si alte corpuri ceresti din sistemul nostru solar, lipsite de atmosfera si expuse in mod direct vanturilor solare, precum Luna, pot sa gazduiasca la randul lor molecule de hidroxil.

    Dupa parerea lor, planeta Mercur, cea mai apropiata de Soare, dar si asteroidul Vesta, care orbiteaza in jurul Soarelui, ar putea fi „candidati” pentru a confirma aceasta teorie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *