Calotele de gheata de la Polul Nord, dar si de la Polul Sud se topesc cu o rapiditate mult mai mare decat prevedea orice estimare facuta in trecut. Mai mult, in anumite regiuni gheata dispare fara sa fie influentata de incalzirea globala, sustine un grup de oameni de stiinta.
Conform analizei datelor furnizate de un satelit NASA, un grup de oameni de stiinta din Marea Britanie a ajuns la o concluzie alarmanta: gheata din Groenlanda si din partea vestica a Antarcticii se topeste foarte repede. Cercetatorii au evaluat peste 50 de milioane de masuratori facute cu laserul. „Stratul de gheata de la Polul Sud a pierdut, in medie, 9,14 metri din grosime, in ultimii sase ani.
Valorile masurate sunt duble fata de cele din perioada 1995 – 2003”, declara unul dintre savanti. Mai mult, potrivit Welt, apa care se scurge a ajuns sa formeze rauri care erodeaza ghetarii, indiferent de temperatura, disparitia acestora fiind doar o chestiune de timp. Oamenii de stiinta nu sunt siguri ce se va intampla daca se vor topi calotele, insa avertizeaza ca ar putea creste nivelul marilor si astfel vor disparea multe insule de pe Terra.
Sursa: Libertatea