Un nou curent oceanic certifica schimbarile climei

0
490

Curentul Tasmanian, spun oamenii de stiinta, este veriga lipsa din marele circuit al apei oceanului planetar

Cercetatorii australieni au identificat traseul unui curent oceanic masiv, care inchide marea „centura oceanica in miscare” a Pamantului. Necunoscut pana acum cateva zile, noul curent trece pe langa Tasmania, prin sudul Australiei si se indreapta spre Oceanul Antarctic, inconjurand continentul inghetat de la Polul Sud al planetei.

Curentul Tasmanian este un fel de fluviu submarin, care curge undeva intre 800 si 1.100 de metri sub nivelul de suprafata al apei. In ciuda temperaturii diferite de restul apei oceanului, curentul a fost descoperit cu greu, numai dupa ce savantii l-au urmarit cu ajutorul unui minisubmarin robotizat numit Argo. Din cauza reliefului suboceanic, acest curent urca si coboara, avand uneori mai mult de un kilometru intre portiunile care curg la adancimi constante.

Toti curentii schimba clima

Trebuie spus ca, de regula, curentii oceanici au lungimi de mii de kilometri. Ei sunt factori foarte importanti in stabilirea climei pe toate continentele, dar mai ales in zonele aflate la cel mult 300 kilometri de mal. Cel mai cunoscut este Curentul Golfului, care, cu apele lui calde, tempereaza clima din nord-vestul Europei, facand-o mai placuta decat in alte zone ale Terrei aflate la aceeasi latitudine. Un alt exemplu celebru este Curentul Californian, care racoreste clima din Insulele Hawaii, facandu-le cele mai importante destinatii turistice din zona subtropicala.

Asa cum un curent de aer este determinat de diferentele de presiune atmosferica dintre zonele incalzite de soare (cu presiuni mici) si zonele intunecate si reci (cu presiuni mari), la fel, curentii oceanici de mare adancime sunt pusi in miscare de diferentele de temperatura si densitate dintre apele din anumite zone ale oceanului planetar.

Curentul Tasmanian distribuie „caldura”

Cercetatorii spun ca forma circulara a acestui curent arata ca el este un soi de „centrala termica” a tuturor oceanelor, intrucat el distribuie apa calda spre cele trei mari oceane: Pacific, Atlantic si Indian. Asta face ca el sa fie, de fapt, motorul principal al actualei clime mondiale. „Noi am banuit ca schimbarea curentilor oceanici este destul de mare, dupa ce am vazut ce efecte dezastruoase a avut asupra Marii Britanii o simpla deviere a Curentului Golfului.

Acum insa, dupa ce am descoperit Curentul Tasmanian, avem confirmarea ca noul tip de clima este menit sa reziste mult mai multi ani decat anticipasera meteorologii”, spune Ken Ridgway, un cercetator de la Commonwealth Science and Industrial Research Organisation. Expertii spun ca toate schimbarile climatice fac parte dintr-un ansamblu global aflat in echilibru, iar prezenta Curentului Tasmanian arata ca sistemul climateric a ajuns la echilibru si, prin urmare, o vreme destul de indelungata nu se va mai schimba.

Citeste articolul Un nou curent oceanic certifica schimbarile climei integral in Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.