Deputatii se pregatesc sa dea unda verde macelului in Delta, desi specialistii de mediu recomanda interzicerea vanatorii timp de trei ani. Proiectul pentru noua lege a Rezervatiei, care va fi dezbatut in Parlament la inceputul toamnei, prevede doar restrictionarea vanatorii in Delta.
Cu toate ca este zona protejata de UNESCO, deputatii care vor dezbate viitoarea lege a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii recunosc ca propunerea din proiect este de a se vana in Delta, dupa cum sustine presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu. Proiectul de lege stagneaza in Parlament de peste doi ani.
„Legea Vanatorii se va discuta la pachet cu Legea Rezervatiei Biosferei tocmai pentru a le pune de acord si a nu exista paralelisme legislative sau prevederi contradictorii. In acest moment, vanatoarea este permisa. In viziunea mea, ca om de mediu, as propune interzicerea vanatorii in perimetrul Rezervatiei Delta Dunarii, dar sigur ca trebuie sa vedem punctele de vedere ale tuturor colegilor. Eu as merge doar pe acea vanatoare de necesitate”, a declarat la Tulcea fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, care este in prezent deputat UDMR.
Avand in vedere ca majoritatea deputatilor sunt vanatori cu acte in regula, sansele sunt foarte mari ca rafalele de arma sa reporneasca in scurt timp in Delta, unul dintre sustinatori fiind deputatul Victor Surdu.
„Cred ca Administratia Rezervatiei trebuie sa hotarasca cat si cum se vaneaza, daca pot veni avioane intregi cu vanatori, echipe sau doar vanatoarea de salubrizare, pentru ca sunt anumite specii care se inmultesc foarte mult. In aceasta zona, totul ar trebui sa se faca pe baza unor recomandari stiintifice, exista un institut de cercetare, un consiliu stiintific care sa spuna clar, da domne”, se poate vana specia aia, atatea exemplare sau nu se poate vana. Trebuie vazuta situatia din teren si cum au procedat altii, asa sa procedam si noi, in ideea de a mentine un echilibru ecologic”.
Surdu recunoaste pana la urma, ca vanator, ca nu ar vota pentru interzicerea vanatorii in Delta Dunarii.
51 de specii pot fi vanate pe teritoriul Deltei
De cealalta parte, aparatorii mediului arata cu degetul spre vanatorii, in general cei straini, care in ultimii ani au provocat adevarate masacre in Delta, impuscand de-a valma mai toate speciile de pasari, inclusiv lebede si pelicani creti, specie aflata pe cale de disparitie.
Cercetatorii considera ca interzicerea vanatorii ar fi o masura benefica pentru conservarea fondului cinegetic si prevenirea disparitiei unor specii valoroase, cum ar fi cormoranul pitic, rata cu gat rosu sau gaia bruna.
Cu toate ca vanatoarea este considerata o activitate durabila, ar trebui interzisa o perioada in toate ariile protejate de pe cuprinsul Romaniei, in vederea conservarii diversitatii faunei salbatice. Studiile efectuate in cadrul Institutului de Cercetare a Deltei Dunarii din Tulcea au scos in evidenta un declin vizibil al efectivelor la majoritatea speciilor vanate, in special la 22 specii de pasari din cele 51 care pot fi vanate pe teritoriul Rezervatiei. ”
Efectivele au fost decimate, cei mai agresivi fiind asa-zisii vanatori din Italia, unde trofeele sunt prelucrate de specialisti in taxonomie si revandute. In prezent, vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei se poate desfasura pe 200.000 de hectare, in cele 25 de fonduri de vanatoare, unde se vaneaza 51 de specii de pasari si 11 specii de mamifere. Specialistii au constatat insa ca legile nu sunt respectate, folosindu-se arme automate sau semiautomate.
Vanatorii nu colaboreaza cu agentii ecologi
Vanarea se practica din autovehicule si ambarcatiuni aflate in miscare, alta ilegalitate. Folosindu-se arme automate sunt ucise la gramada zeci de pasari, iar multe nici macar nu mai sunt recuperate. Folosind armele ucigasilor profesionisti, acestia distrug la intamplare si pasari din speciile protejate, daca ele zboara odata cu stolul de pasari vizat de braconieri.
Asociatiile de vanatori refuza sistematic sa colaboreze cu Administratia Rezervatiei si nu permit insotirea grupurilor de vanatori de cate un agent ecolog, care sa constate respectarea reglementarilor impuse prin autorizatia de mediu”, sustine Valeriu Tihai, militant ecologist, fondatorul proiectului „GreenMedia” si membru al mai multor ONG-uri de mediu.
„Proiectul privind noua lege a Rezervatiei sta in Parlament de doi ani. In continuare, jocurile raman deschise pentru vanatori.” Dan Hulea directorul SOR
„Jocurile raman deschise pentru vanatori”
Poluarea fonica provocata de zgomotul impuscaturilor afecteaza toate speciile de pasari. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii are o suprafata de 5.800 kilometri patrati si ocupa 2,5 % din teritoriul Romaniei, fiind greu de controlat cu efectivele reduse de care dispun autoritatile de Mediu. De obicei, se gasesc doar urmele masacrului: cadavre de pasari sfartecate, se plang ecologistii.
Societatea Ornitologica Romana (SOR) isi exprima indignarea si opozitia fata de modul in care se desfasoara vanatoarea in Delta Dunarii spunand ca este inadmisibil ca pasarile sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona cu un statut special de protectie. „Proiectul privind noua lege a Rezervatiei sta in Parlament de doi ani. In continuare, jocurile raman deschise pentru vanatori”, spune Dan Hulea, directorul SOR.
Sursa: Adevarul