Romania nu duce lipsa de legislatie de mediu, ci de aplicarea ei

Romania nu duce lipsa de legislatie de mediu, ci de aplicarea ei

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic (CAPATEE) din Camera Deputatilor, a declarat marti (28 septembrie 2010) intr-o conferinta de specialitate, ca cele mai importante probleme in ceea ce priveste implementarea unui management al deseurilor eficient sunt reprezentate de lipsa statiilor de epurare si existenta gunoaielor aruncate in ape, Romania avand o alta problema legata de aplicarea legislatiei existente.
‘Lipsa statiilor de epurare si deseurile aruncate in ape sunt principalele probleme de management al deseurilor. Romania nu duce lipsa de legislatie, ci de aplicarea ei. Cred ca si mediul public trebuie sa faca eforturi. Personal, consider ca Legea trebuie sa aiba si sanctiuni pentru cei care nu duc la bun sfarsit planurile existente’, a afirmat Barbu.
In data de 8 septembrie a.c, a fost demarata campania de implementare a Legii privind colectarea selectiva a deseurilor in sase institutii ale statului, aceasta urmand sa se deruleze pe parcursul a 8 luni, la nivel national.
Din doua in doua saptamani, reprezentanti ai institutiilor organizatoare vor aduce colectarea selectiva in urmatoarele institutii: Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Senat si Presedintie.
Initial acestei date, campania s-a derulat, pe parcursul a 7 luni, la Camera Deputatilor, de unde s-a reciclat selectiv o cantitate de 20 de tone de deseuri, potrivit presedintelui CAPATEE, Sulfina Barbu.
Tinta de reciclare pentru Romania in anul 2010 este de 46 la suta din totalul deseurilor, iar cea pentru valorificarea lor de 43 la suta. Pentru anul 2011, tintele au fost marite cu 25 la suta.
In prezent, Legea 132/2010 reglementeaza colectarea selectiva a deseurilor de hartie, carton, metal, plastic si sticla in institutiile publice, prin stabilirea modului de organizare si operationalizare a colectarii selective. Actul normativ are ca obiectiv cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor, precum si cresterea gradului de informare si constientizare a functionarilor publici, a angajatilor din institutii publice si a cetatenilor, cu privire la avantajele colectarii selective si reciclarii deseurilor.
Directiva Europeana privind deseurile prevede ca statele membre sa isi organizeze sisteme de colectare selectiva a deseurilor, obiectivul fiind atingerea tintei de minimum 50 la suta reciclare a deseurilor, fixata pana in 2020. Marti, Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) si Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) au organizat o conferinta dedicata managementului deseurilor.
In cadrul evenimentului au fost prezenti Laszlo Borbely – ministrul Mediului si Padurilor, Liviu Mihaiu – presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Gabriel Abos – Comisarul General Adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Sulfina Barbu – presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, dar si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale responsabile de managementul apelor si deseurilor la nivelul bazinului Arges – Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti-Arges, Consiliul Judetean Arges, Directia Apelor Arges-Vedea.
Conferinta organizata marti face parte din proiectul de responsabilizare ‘Salveaza raul Arges!’, derulat de ‘Salvati Delta’, in parteneriat cu MMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *