Peste 75% din angajatii Camerei Deputatilor colecteaza selectiv deseurile de ambalaje

camera-deputatilorEchipa de „detectivi verzi”, formata din membri si voluntari ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu reprezentantii Eco-Rom Ambalaje, a verificat modul in care se realizeaza colectarea selectiva a deseurilor in birourile de la Camera Deputatilor. In urma „inspectiei”, „detectivii verzi” au constatat ca mai mult de 75% din angajatii Camerei Deputatilor fac colectare selectiva conform categoriilor de deseuri indicate pe cosurile montate in birouri.

Cele 77 de birouri unde colectarea selectiva se face in mod corespunzator au primit buline verzi („Bravo! Tineti-o tot asa!”), iar cele 23 birouri in care s-a constatat ca deseurile nu au fost depozitate corect au primit buline rosii („Dezamagitor! Incepeti sa colectati selectiv!”).
Actiunea desfasurata la Palatul Parlamentului face parte din proiectul „Camera Deputatilor colecteaza selectiv”, in cadrul caruia Camera Deputatilor, Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta si cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje SA, Coca-Cola HBC si Urban SA au implementat, in luna iunie 2009, sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje in cladirea Camerei Deputatilor.
Astfel, la mijlocul lunii iunie, Eco-Rom Ambalaje SA a pus la dispozitia Camerei Deputatilor 700 cosuri speciale pentru colectarea selectiva in birouri si 8 containere speciale pentru depozitarea acestora. Ridicarea si transportul sunt realizate in parteneriat cu Urban SA.

Din momentul instalarii infrastructurii pentru colectare selectiva si pana in prezent, din cladirea Camerei Deputatilor au fost colectate 11,5 tone de hartie si carton, 3,5 tone de plastic si 0,5 tone de sticla.
„Actiunea de colectare selectiva a deseurilor in birourile Camerei Deputatilor a fost relativ simplu de initiat si demarat datorita faptului ca toti cei implicati au dorit ca acest proiect sa se puna in practica. „Locuitorii” Camerei Deputatilor – fie ca sunt parlamentari sau functionari publici – s-au alaturat celor 4 milioane de cetateni care colecteaza selectiv deseurile de ambalaje in mai mult de 60 de orase ale tarii. Iar acest lucru a fost vizibil in momentul cand am vizitat primele birouri ale Camerei Deputatilor. 70% e un procent bun, dar cred ca poate sa fie si mai bun!”, a declarat Lorita Constantinescu, Manager Relatii Publice Eco-Rom Ambalaje SA.
Colectarea selectiva a deseurilor face parte din proiectul mai amplu „Parlamentul Verde”, al carui scop este reducerea amprentei ecologice a celei de-a doua cladiri ca marime din lume.

„In proiectele de colectare selectiva a deseurilor valoarea sta in continuitate: sa colectezi selectiv, in fiecare zi, tot timpul. Proiectul Camera Deputatilor colecteaza slectiv continua. Nu vom renunta la acest proiect pana cand colectarea selectiva nu va deveni o obisnuinta. Exista multe proiecte de mediu bune, dar din pacate multe sunt abandonate. Perseverenta si dedicarea sunt arme fara de care nu castigi in lupta pentru protejarea mediului. Proiectul Camera Deputatilor colecteaza selectiv are rezultate bune pentru ca este sprijinit de parterneri perseverenti si dedicati protejarii mediului. Am gasit si multa deschidere si dorinta de colaborare in randul angajatilor Camerei Deputatilor. Nu pot decat sa imi doresc ca toate proiectele de mediu sa mearga la fel de bine”, a declarat Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, initiatoarea proiectului „Parlamentul Verde”.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta a desfasurat, in cadrul proiectului „Camera Deputatilor colecteaza selectiv” o campanie de informare interna a parlamentarilor, functionarilor publici, vizitatorilor si personalului auxiliar.

„In Camera Deputatilor deseurile sunt colectate selectiv in proportie de 70%. Nu stiu daca acest procent e bun sau rau, insa un lucru este clar: daca am face la fel in toata tara, Romania ar fi printre tarile cele mai curate din lume. In cele din urma, noi alegem cum vrem sa traim”, a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *