Basescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind dezvoltarea zonei Delta Dunarii

Basescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind dezvoltarea zonei Delta Dunarii
Basescu a promulgat Legea de aprobare a OUG privind dezvoltarea zonei Delta Dunarii

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii.

Pe 26 iunie, plenul Camerei Deputatilor a aprobat cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste modificarea ordonantei nr. 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii, care eliminase prevederea potrivit careia vanatoarea in Delta constituie contraventie.

Potrivit raportului comun al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, persoanele fizice cu domiciliul in localitatile din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au dreptul de a pescui pentru consumul familial in perioada 2 martie – 29 noiembrie, cu unelte proprii, constand din maximum doua lansete sau doua undite si doua vintire, iar in perioada 30 noiembrie – 1 martie este permisa utilizarea a maximum doua lansete sau doua undite si doua vintire sau doua setci, in baza unui permis nominal obtinut de catre respectiva persoana fizica in conditiile legii fara plata vreunei taxe si cu obligativitatea respectarii legislatiei privind pescuitul, scrie rtv.net.

De asemenea, pescuitul sturionilor in alt scop decat cel stiintific sau pentru producerea materialului biologic pentru repopulare si acvacultura este interzis, iar desfasurarea activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei este interzisa si constituie infractiune de braconaj si este sanctionata potrivit legii.

In cererea de reexaminare, presedintele atragea atentia asupra faptului ca “prevederea potrivit careia desfasurarea activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei constituie contraventie este abrogata, drept consecinta, vanatoarea in rezervatie este dezincriminata, aceasta nemaifiind o fapta care sa constituie contraventie”‘.

De asemenea, presedintele a mai aratat ca la art.1 al legii se prevede introducerea sintagmei “vanatorii rational reglementata” printre activitatile care se pot desfasura pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Seful statului a evidentiat in cererea sa ca “o asemenea practica, fara o reglementare si limitare stricta, poate avea drept consecinta punerea in pericol a existentei speciilor si habitatelor protejate” si, prin urmare, a solicitat revenirea la textul initial, de sanctionare a desfasurarii activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente