Legea achizitiilor publice ecologice, amanata dupa sarbatori

Fertilizarea ecologica a livezilor de mar
Legea achizitiilor publice ecologice, amanata dupa sarbatori
Legea achizitiilor publice ecologice, amanata dupa sarbatori

Proiectul a ajuns pe masa Comisiei pentru mediu din Camera Deputatilor

Legea achizitiilor publice ecologice, cunoscuta si ca „Legea APE” a fost amanata dupa sarbatorile de iarna, ne-a declarat, ieri, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III, unul dintre initiatorii proiectului legislativ alaturi de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Proiectul fusese intarziat si de vacanta parlamentara, iar acum a ajuns pe masa Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor. Doamna Andrei ne-a spus ca Legea este acum in grija presedintei Comisiei de mediu din Camera, Carmen Moldovan, si a deputatului independent Remus Cernea.

Anterior, Legea achizitiilor publice verzi a trecut pe la Ministerul Mediului si a primit retusuri de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), precum si opinia Ministerului Justitiei.

Legea achizitiilor publice ecologice prevede directionarea unui procent de 5% din bugetul total de achizitii publice catre produsele si serviciile ecologice.
Reprezentantii fundatiei Terra Mileniul III au declarat, recent, ca achizitiile publice pot fi un motor de promovare a produselor si serviciilor ecologice, in contextul in care statele europene isi pot asuma criterii pentru achizitii verzi. Acestia sustin ca, in acest fel, guvernele stimuleaza piata produselor verzi, contribuind totodata la atingerea tintelor stabilite prin Strategia Europa 2020.

Tara noastra nu a elaborat actele normative necesare pentru a se conforma planului de actiune al Comisiei Europene pentru achizitiile publice verzi si se situeaza pe un loc codas la acest capitol, sustin oficialii Terra Mileniul III, care afirma ca producatorii de produse verzi reclama numeroase piedici administrative si legislative pentru a-si desfasura activitatea, precum si lipsa de consultare.

De asemenea, specialistii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis sustin ca un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice ar insemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 miliarde lei. Potrivit Ecopolis, Comisia Europeana a stabilit ca, pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *