Lectie de ecologie la munte si la mare

  0
  460

  pasarilor salbaticeDoua grupuri a cate 15 copii din localitatile Chilia, judetul Tulcea, si Merisani, judetul Arges, au participat, in perioada 27 august – 8 septembrie 2009, la tabere de vara in zona montana Remetea, judetul Bihor, respectiv in Sulina, Delta Dunarii. Actiunile fac parte din proiectul „SDD la munte si la mare”, derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si sponsorizat de Philip Morris.

  Proiectul „SDD la munte si la mare”, desfasurat pentru al doilea an consecutiv, a implicat, de aceasta data, copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani din judetele Tulcea si Arges. Astfel, in perioada 27 august – 2 septembrie, 15 copii apartinand minoritatii etnice a rudarilor din localitatea Merisani, judetul Arges, au petrecut sapte zile in Delta Dunarii, pe parcursul carora au vizitat obiectivele turistice din orasul Sulina si rezervatia Padurea Letea. Tot in cadrul taberei, copiii au participat, alaturi de voluntari ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si politisti de frontiera, la o actiune de ecologizare a zonei litorale Sulina, in urma careia au fost colectati peste 60 de saci de deseuri.

  Intre 2 si 8 septembrie, s-a defasurat tabara de la Remetea, judetul Bihor, pentru un grup de 15 elevi din localitatea Chilia, judetul Tulcea. Activitatile derulate pe parcursul acestei saptamani au inclus vizite la pestera Sugau si la Cheile Bicazului, actiuni de ecologizare a paraului Remetea si mini-campanii locale de protectie a mediului, in cadrul carora copiii au lipit afise cu mesaje de constientizare.

  Atat copiii din Merisani, cat si cei din Chilia au primit, la sosirea in tabara, aparate de fotografiat pentru a surprinde momentele cele mai importante si pentru a realiza o prezentare a zonelor vizitate. O parte dintre fotografiile realizate au fost transformate in carti postale, pe care copiii vor scrie mesaje pentru rezolvarea problemelor de protectie a mediului din zonele vizitate. Cartile postale vor fi trimise ulterior catre Ministerul Mediului, Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputatilor.

  „SDD la munte si la mare” este un proiect al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta care se inscrie pe linia activitatilor de constientizare si de ecologizare care au ca protagonisti voluntari copii si tineri. Obiectivul imediat al acestor tabere il constituie crearea unor legaturi intre copiii din Delta si cei din alte zone ale tarii in vederea realizarii unor actiuni concrete de protectie a mediului. Obiectivul pe termen lung vizeaza schimbarea mentalitatii oamenilor in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, iar acest lucru poate fi realizat cel mai usor prin intermediul copiilor. Astfel, protectia mediului se invata inca din scoala si, mai ales, prin contactul direct realitatea de la fata locului, fie ca e vorba de Delta sau de munte.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.