O poluare pe raul Mures, soldata cu pesti morti, s-a produs in timpul unor teste la uzina de apa

Aproape doua sute de kilograme de pesti din raul Mures au murit in urma unei poluari care s-a produs in cursul zilei de joi, in timpul unor teste la uzina de apa din Cristesti, transmite corespondentul NewsIn.
pesti morti
“In cursul zilei de joi, la Statia de epurare apartinand de SC Aquaserv SA Targu-Mures, din cauza unor manevre gresit efectuate, a avut loc o evacuare accidentala si necontrolata de namol din decantorul primar. In urma evacuarii unei cantitati substantiale de namol si pe fondul debitelor scazute in raul Mures, s-a produs, in zona Ogra-Cipau, o mortalitate piscicola. Din informatiile detinute in prezent se presupune ca lipsa de oxigen dizolvat, impreuna cu depunerile de namol fin pe branhiile pestilor, a condus la asfixierea acestora”, a declarat vineri directorul AN “Apele Romane” Mures, Mihai Covaciu.

Potrivit acestuia, analizele fizico-chimice ale probelor de apa prelevate din zona afectata, efectuate in laboratorul autorizat si acreditat RENAR, al Directiei Apelor Mures, a rezultat “o incarcare organica semnificativa si opalescenta ridicata, peste limitele admise”.

Operatorul regional de apa, SC Aquaserv SA Targu-Mures, a fost sanctionat contraventional cu suma de 35.000 de lei.

Purtatorul de cuvant al Aquaserv, Nicolae Tomuletiu, a declarat, vineri, ca testele au fost efectuate de constructorul SPAANS BABCOCK ALEWIJNSE din Olanda. “Compania AQUASERV urmeaza sa impute, la randul sau, constructorului olandez Spaans Babcock Alewijnse prejudiciile provocate de acest incident, deoarece nu a respectat prevederile contractuale si procedurile din Planul de Management de Mediu. Compania AQUASERV isi asuma vina de a nu fi supravegheat mai strict activitatea constructorului olandez si asigura populatia ca vor fi luate toate masurile necesare pentru ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere, iar astfel de incidente sa fie evitate in viitor”, a precizat oficialul companiei.

Institutiile abilitate au prelevat probe de apa, urmand sa evalueze impactul acestui incident asupra mediului inconjurator si sa ia masurile legale in consecinta.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,174FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente