Agentia pentru Protectia Mediului: “Aurul negru” va face loc la un moment dat “aurului verde”

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, a declarat vineri, in cadrul The Money Channel Business Tour, ca, la un moment dat, aurul negru va face loc la un moment dat aurului verde, referindu-se la modalitatea nepoluanta de capturare si utilizare a hidrocarburilor.
hidrocarburi
“Hidrocarburile sunt scoase din pamant si folosite in rafinarii, pentru producerea combustibilului. Acesta, la randul sau, este folosit in centralele in cogenerare, de exmplu, care, atunci cand produc energie, elimina dioxid de carbon si polueaza. Asa ca solutia CCS (Carbon Capture and Storage) este ideala ca solutie de viitor pentru capturarea si utilizarea nepoluanta a hidrocarburilor”, a spus Mihail Faca.

In Romania, sistemul CCS este foarte putin utilizat, intre companiile care il folosesc fiind si Coca-Cola, la centrala companiei in cogenerare, din Ploiesti, de 6MW, care produce dioxid de carbon alimentar, folosit la bauturi.

“Industria energetica polueaza cu gaze cu efect de sera, in special cu dioxid de carbon. Atunci, se impun tehnici de capturare a dioxidului de carbon care apoi, fie este utilizat in industrie (de exemplu, in fabricarea bauturilor carbogazoase), sau este stocat in depozite speciale subterane, unde, in timp, ajunge sa se transforme iar in zona de hidrocarburilor”, a afirmat presedintele agentiei.

Potrivit lui Faca, sistemul CCS ar presupune ca acest circuit in natura al dioxidului de carbon sa fie nepoluant.

“Acum se studiaza si tehnologii aplicabile autoturismelor, care sa capteze gazele cu efect de sera din gazele de la esapament”, a adaugat Faca.

The Money Channel Business Tour a sosit vineri la Ploiesti, cu sesiunea “Ploiesti – Capitala aurului negru. Centrul industriei petroliere din Romania”.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente