Statistica sumbra – Ziua in care am depasit resursele Terrei

0
544

Aparent nimic deosebit nu s-a produs ieri, 25 septembrie, pentru pamanteni.
overshootgraph
Nu s-au inregistat penurii de energie electrica, de apa potabila sau de hrana. Totul a decurs la fel ca si pana acum, desi, conform organizatiei canadiene Global Footprint Network, in ziua de 25 septembrie s-a produs un eveniment care ar trebui sa ne dea de gandit. Mai exact, este vorba despre Global Overshoot Day sau ziua in care am depasit resursele pe care Pamantul ni le ofera intr-un an.

Semnificatia acestei zile este foarte importanta pentru ecologisti si persoanele preocupate de conservarea mediului. Practic, intre 1 ianuarie si 23 septembrie 2008, populatia Terrei a consumat toate resursele pe care natura le poate produce intr-un an, si am intrat in stadiul de consum peste capacitatile de regenerare ale acesteia.

SIMBOL
Aceasta „zi a depasirii”, un simbol menit sa atraga atentia asupra caracterului limitat al resurselor terestre, a fost promovat de creatorii conceptului de amprenta ecologica. in cadrul Summitului Terra desfasurat la Rio in 1992, oamenii de stiinta William Rees si Mathis Wackernagel au propus o metoda permanenta de a masura impactul activitatilor umane asupra ecosistemului. Acest sistem se bazeaza pe cuantificarea suprafetelor productive biologic ce sunt necesare pentru construirea si sustinerea unor orase si ale infrastructurii, pentru a furniza suficiente produse agricole si surse de apa, precum si suprafetele de padure de care avem nevoie pentru a absorbi rezidurile si deseurile civilizatiei, printre care si „inamicul public numarul unu” pentru mediu, excesul de dioxid de carbon.

HECTARUL GLOBAL

Unitatea de masura pentru a calcula amprenta ecologica a unui individ este asa-numitul „hectar global”, unde capacitatea de producere si absorbtie a deseurilor corespunde mediei mondiale. Conform calculelor Global Footprint Network, nevoile umanitatii au inceput sa fie mai mari decat capacitatea productiva a Pamantului din 1986. in 1996 consumul depasea cu 15% puterea de productie a naturii, iar ziua in care de depasire a cazut in luna noiembrie. in 2007 aceasta a cazut la 6 octombrie, iar pentru anul viitor predictiile sunt la fel de pesimiste, ziua depasirii urmand sa fie la inceputul lunii septembrie.

Locuitorii din Arabia Saudita au cea mai mare amprenta ecologica, fiind cei mai mari consumatori de resurse globale – echivalentul a 12 hectare globale, urmati de americani cu 9,5 hectare globale. Cei mai putin poluatori locuitori ai planetei traiesc in Bangladesh, Somalia si Afganistan, acestia avand nevoie de mai putin de jumatate de hectar global pe cap de locuitor. Romania se afla exact la jumatatea acestui clasament.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.