Incalzirea globala, o amenintare iminenta?

incalzirea globalaToata lumea vorbeste in ultima perioada despre incalzirea globala, peste tot gasim fie un articol intr-un ziar, fie la televizor, fie intr-un blog, dar ce este de fapt incalzirea globala? Acesta este si subiectul pe care il vom dezbate aici, ca o scurta definitie vom spune ca ea reprezinta cresterea temperaturii medii a pamantului masurata de la mijlocul secolului XX pana in prezent.

De ce ar putea fi acesta lucru un fapt ingrijorator?

Temperatura globala a aerului de la suprafata pamantului a crescut cu aproximativ 0.6°C pe parcursul a 100 de ani pana in 2005.Aceasta crestere alarmanta a temperaturii se datoreaza in mare parte, conform oamenilor de stiinta, activitatilor umane prin care o parte a radiatiei terestre este retinuta in atmosfera de catre gazele cu efect de sera si nu permit acesteia sa paraseasca planeta si o redirectioneaza inapoi catre pamant, formand asa numitul „efect de sera”.
Efectul de sera este un proces benefic pentru omenire, daca acesta nu este perturbat de forte externe, soarele cu energia sa incalzeste pamantul, cand aceasta energie este retrimisa inapoi in spatiu, o portiune este absorbita de gazele cu efect de sera existente in atmosfera si cum am precizat mai sus energia este trimisa inapoi catre planeta formand o temperatura propice pentru sustenabilitatea vietii pe pamant, cu ajutorul acestuia planeta are o temperatura medie de 15°C, fara efectul de sera temperatura medie ar fi de aproximativ -18°C, o temperatura foarte joasa in care pamantul ar fi inghetat si nu ar putea sustine viata.

Dar ce se intampla cand balanta fragila de elemente ce protejeaza planeta este deranjata?

Problema cea mai mare este industrializarea excesiva, omul in dorinta sa de a evolua si a trai mai bine a construit din ce in ce mai multe centrale, fabrici, uzine si cam tot ce iar asigura o viata mai buna, o productie sanatoasa si in general iar face viata mai usoara, toate acestea neglijand mediul inconjurator si echilibrul delicat al acestuia.

Dar ce provoaca incalzirea globala?

Activitatile umane contribuie semnificativ la cresterea incalzirii globale. Combustibilul este principalul gaz cu efect de sera produs de om si eliberat in atmosfera. De fiecare data cand mergem cu masina, cand ne incalzim locuintele cu uleiuri si gaze naturale, utilizam energia produsa de centralele energetice conventionale, dam drumul in atmosfera la dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera daunatoare planetei prin cresterea volumului lor. O alta cauza ce contribuie semnificativ la efectul de sera este si taierea padurilor, copacii si plantele creaza prin procesul de fotosinteza oxigenul atat de necesar vietii si in schimb reduc emisiile de dioxid de carbon. Cu cat volumul acestor gaze creste, cu atat mai multa caldura este prinsa in atmosfera.
Caldura crescatoare din atmosfera face clima globala sa se schimbe, cauzand efecte severe asupra acesteia: verile devenind mai calde, schimbari neobisnuite de clima, trecerea de la vara la iarna foarte brusca, precipitatii abundente,cresterea numarului furtunilor,cresterea nivelului apei in marile oceane cauzata de topirea ghetarilor si a calotei glaciare. Aceste efecte au o contributie semnificativa si asupra florei si faunei planetei, multe specii de plante si animale risca sa devina specii pe cale de disparitie, plantele si copacii se dezvolta mai devreme, insectele se inmultesc intr-un ritm amenintator.

Cat de mult poate sa creasca temperatura pamantului?

Deoarece atmosfera este foarte complexa, cea mai folositoare metoda pentru a putea afla schimbarile viitoare sunt asa numitele „modele climatice”.Acestea sunt modele matematice computerizate care simuleaza tridimensional modificarile climei, componentele sale si interactiunile dintre acestea. Modelele climatice se imbunatatesc constant datorita cunostintelor acumulate pe parcursul timpului dar si datorita cresterii puterii calculatoarelor. Primul pas in fiecare previziune a climei este sa simuleze clima actuala si sa o compare cu observatiile reale. Daca modelul se dovedeste bun la reprezentarea climei actuale, atunci se poate recurge la schimbarea unor parametri, spre exemplu concentrarea gazelor cu efect de sera, care ne pot face sa intelegem mai bine cum poate reactiona clima la aceste schimbari.
IPCC (grupul interguvernamental de experti in evolutia climei), organism stiintific insarcinat cu evaluarea riscurilor asupra incalzirii globale datorita efectelor activitatii umane, estimeaza ca temperatura va creste intre 1.4° si 5.8°C intre 1990 si 2100 daca nu se vor lua masuri pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de sera.
Oamenii de stiinta estimeaza o perspectiva sumbra, chiar daca stopam emisiile de gaze cu efect de sera chiar acum clima nu se va stabiliza decat peste cateva decenii deoarece gazele deja emise vor ramane in atmosfera ani daca nu chiar zeci de ani.

Poate aceasta crestere de temperatura sa modifice clima planetei?

Raspunsul simplu este DA!
Chiar si o crestere de 1°C poate avea efecte dramatice asupra climei, in ultimi 10 000 de ani temperatura globala a pamantului nu a variat cu mai mult de 1°C, vreau sa reamintesc ca la inceputul articolului am precizat ca temperatura globala in ultimi 100 de ani a crescut cu 0.6°C.Observati diferenta?
Aceasta crestere poate duce conform oamenilor de stiinta la urmatoarele efecte:
– o crestere a nivelului oceanelor, a inundatiilor si a furtunilor devastatoare
– aparitiei si inmultirea exagerata a tantarilor si a altor insecte ce pot fi purtatoare de boli daunatoare omului.
– inmultirea sobolanilor si a altor rozatoare purtatoare de boli.
– cresterea costurilor asigurarilor in zonele unde au avut loc dezastre naturale.
– cresterea migratiei internationale a populatiei din zonele unde au avut loc dezastre naturale in zonele considerate sigure.
– distrugerea agriculturii in unele parti ale globului datorita cresterii nivelului apei si a secetei persistente.

Poate incalzirea globala sa faca furtunile mai devastatoare?

Incalzirea globala nu creaza furtuni, dar le poate face mai puternice si mai devastatoare. Deoarece apa oceanelor devine mai calda, furtunile tropicale pot aduna mai multa energie si pot deveni mai puternice.

Poate incalzirea globala sa declanseze o catastrofa imediata?

Recent, oamenii de stiinta au investigat posibilitatea unei schimbari de clima imediate, in care incalzirea globala declanseaza o schimbare brusca in clima pamantului, cauzand schimbari dramatice de temperatura in unele zone ale globului in cativa ani.
In Februarie 2004, Pentagonul a dat publicitatii un raport in care preciza scenariile posibile in urma unei schimbari bruste de clima pentru securitatea nationala a Statelor Unite. In cel mai rau caz, raportul a scos la iveala ca incalzirea globala ar putea cauza inundatii masive, migratii excesive si izbucnirea razboiului civil.
Deci acest lucru este foarte putin probabil sa se intample, multe efecte ale incalzirii globale deja le putem simti. Chiar si numai ideea ca acest lucru se poate intampla arata cat de urgenta este problema incazirii globale.

Care tara este sursa care contribuie cel mai mult la incalzirea globala?

Statele Unite, desi Americanii reprezinta doar 4% din populatia globala, aceasta produce 25% din dioxidul de carbon eliberat in atmosfera prin folosirea carburantilor, de departe cel mai mare procent dintre toate tarile. America emite mai mult dioxid de carbon decat China,India si Japonia combinate.

Putem face ceva pentru incetinirea efectelor incalzirii globale?

DA! Cel mai important lucru pe care il putem face este sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera.
Guvernele,corporatiile si oamenii pot ajuta la restabilirea echilibrului din atmosfera prin:
– cumpara produse reciclabile, produsele reciclabile ajuta la salvarea energiei folosita pentru fabricarea produselor noi.
– cumpara o masina ce consuma putin carburant, in felul acesta ajuti si mediul si poti face si economii de ordin financiar.
– cumpara electronice cat mai eficiente din punct de vedete energetic, consumi mai putin si reduci costurile datorate furnizorilor.
– cumpara becuri economice, acestea au o lumina puternica si neobositoare pentru ochi, economisind totodata si energie electrica.
– gandeste-te la a folosi mijloace alternative pentru deplasare (biciclete,masini nepoluante,mersul pe jos).
– incerca sa folosesti aerul conditionat doar cand este absolut necesar, acesta consuma foarte mult si poti face economii importante.
– izoleaza-ti pe cat posibil peretii din casa, acestia vor pastra mai mult caldura in interior si vei face economii de pana la 25% din plata caldurii.
– planteaza copaci, acestia prin procesul de fotosinteza ajuta foarte mult restabilirea echilibrului global.
– vopseste-ti casa, in culori calde daca traiesti intr-o tara cu clima calda sau in culori reci daca traiesti intr-o tara cu clima rece,acest lucru te poate ajuta sa faci economii importante.
– utilizeaza pe cat posibil mancarea produsa in propria tara, in supermarketuri mancarea este adusa din intreaga lume, aceasta are nevoie de transport de la sursa pana la destinatie, tot acest transport necesita mult combustibil, astfel daca poti cumpara doar mancare produsa in propria tara nu se mai risipeste combustibil.
– utilizeaza pe cat posibil mancarea vegetala, acesta are nevoie de mult mai putina energie pentru a fi produsa si te ajuta sa nu ajungi supraponderal.
– utilizeaza pe cat posibil energia alternativa, instaleaza-ti un sistem solar in casa pentru a incalzi apa, astfel vei proteja mediul si vei face economii importante.
– incerca sa educi si pe alti, incurajaza-ti prieteni,familia si alte persoane sa aiba aceeasi atitudine ca tine in legatura cu reducerea incalzirii globale, daca nu vor sa asculte spune-le ca astfel vor putea economisi bani, asta sigur le va atrage atentia.

          La final imi permit sa fac o recomandare, un documentar de referinta ce dezbate acest fenomen, cel al lui Al Gore,candidat la presedentia Statelor Unite si fost vicepresedinte a acesteia, „An Inconvenient Truth„, castigator a doua oscaruri si care prezinta foarte pertinent ceea ce se intampla cu planeta in aceste vremuri tulburi.

Thanks for reading

Surse:
Articole din Wikipedia despre incalzirea globala:

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming

http://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_global_warming

Documentarul „An Inconvenient Truth”:

http://www.climatecrisis.net

http://en.wikipedia.org/wiki/An_Inconvenient_Truth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *