Omenirea a folosit deja resursele pe care le poate oferi Pamantul

0
487
Omenirea a folosit deja resursele pe care le poate oferi Pământul
Omenirea a folosit deja resursele pe care le poate oferi Pamantul
Omenirea a folosit deja resursele pe care le poate oferi Pamantul

Oamenii au epuizat resursele naturale pe care le poate furniza Pamantul in decurs de un an, iar acum se afla dincolo de limita, potrivit avertismentelor aparatorilor mediului. Lumea a ajuns la ziua in care consumul depaseste resursele naturale (Earth Overshoot Day), aceasta reprezentand momentul din an in care oamenii epuizeaza resursele agricole, copaci si pesti pe care Terra este capabila sa le produca in decurs de un an. De asemenea, este depasita capacitatea anuala a pamantului de a absorbi deseurile, inclusiv emisiile de dioxid de carbon, informeaza dailymail.co.uk.

Pentru restul anului, lumea traieste… pe datorie ecologica, in conditiile in care rezervele de peste si forestiere au fost epuizate, terenurile – degradate, iar dioxidul de carbon se acumuleaza in atmosfera, potrivit unui raport al organizatiei Global Footprint Network. Data la care consumul depaseste resursele naturale este calculata comparand cererea umana de resurse naturale – amprenta ecologica – cu perioada de care planeta are nevoie pentru a reface nivelul acestor resurse si a absorbi deseurile. Anul acesta am folosit, in mai putin de noua luni, ceea ce Pamantul poate regenera intr-un an. Data epuizarii resurselor naturale este, anul acesta, cu cateva zile mai devreme decat anul trecut.

Global Footprint Network a precizat ca, in 1961, omenirea folosea aproximativ doua treimi din resursele disponibile ale Terrei, dar pana in anii ’70, cresterea emisiilor de dioxid de carbon si nivelul consumului au inceput sa depaseasca ceea ce planeta putea oferi. Aparatorii mediului sustin ca oamenii au nevoie, in prezent, de echivalentul unei planete si jumatate pentru a se intretine, iar pana la mijlocul secolului vor avea nevoie de echivalentul a doua planete. China are cea mai mare amprenta ecologica, din cauza uriasei sale populatii, dar sunt tari care au o cerere si mai mare de resurse pe cap de locuitor. Daca toti am trai la fel ca cetatenii din SUA, am avea nevoie de patru planete pentru satisfacerea nevoilor, se arata in raport. Patru cincimi din populatia lumii traieste in tari care utilizeaza mai mult decat le poate furniza propria natura. Marea Britanie ar avea nevoie de o suprafata de trei ori si jumatate mai mare pentru sustinerea nivelului de consum. Nu toate statele isi depasesc resursele ce pot fi gasite in interiorul propriilor granite, insa chiar si rezervele lor se diminueaza, potrivit ecologistilor.

Lumea nu mai poate sustine deficitul bugetar reprezentat de ceea poate oferi natura si ceea ce infrastructura, economia si stilul nostru de viata solicita. Andrew Simms, autorul conceptului de zi in care consumul depaseste resursele naturale, sustine ca, „desi Guvernul ne spune mereu sa nu depasim posibilitatile financiale, el pare sa ne indemne sa ne depasim bugetul ecologic. Este un calcul simplu: Marea Britanie consuma si produce deseuri la un nivel de trei ori si jumatate mai mare decat poate sustine, iar astazi omenirea a epuizat deja tot ceea ce ecosistemul poate produce intr-un an. Ne jucam cu falimentul ecologic. Guvernul poate tipari, daca vrea, mai multe bancnote, dar nu poate tipari mai multe planete. Agenda politica ar trebui sa fie dominata de problema limitelor ecologice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.