Fiecare dintre noi poate sa fie „verde” de sarbatoarea Invierii Domnului. Si asta fara sa incalcam traditiile si nerefuzandu-ne nimic.
Semnificatia religioasa deosebita, frenezia cadourilor, mo-men-tele petrecute cu cei dragi, bucatele traditionale si datinile stravechi fac din Sarbatorile de Pasti un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun insa si o crestere impresionanta a consumului, intr-o mica masura corelat cu nevoile reale si cu spiritul sarbatorilor. Rezultatele? Tone de deseuri si o mare risipa de energie.
La nivel mondial, raportul dintre consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate, pe de o parte, si capacitatea de regenerare a mediului, pe de alta parte, este ingri-jo-ra-tor: consumam resursele a 1,2 planete. Stilul de viata de pe continentul nord-american duce la un consum echivalent cu resursele a cinci planete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a trei planete. In Romania, consumam resursele a 1,5 planete, iar tendinta este in crestere.
Este foarte usor sa evitam aceste lucruri. Si asta fara sa ne re-fu-zam nimic sau sa ne incalcam traditiile, asa cum ne sfatuiesc diversi „ecologisti” in emisiuni tv. In primul rand, putem servi doar oua verzi. Asta nu inseamna ca trebuie sa le coloram pe toate in verde, ci ca le putem achizitiona de la o ferma din apropierea orasului nostru, si nu de la supermarket. In plus, putem face cumparaturile la magazinele de langa casa, pentru a nu fi nevoiti sa folosim masina sau mijloacele de transport in comun. Si la noi au aparut cosuletele de Pasti, din plastic. A fi „verde” inseamna sa il folosim pe cel de anul trecut, si sa nu cumparam in fiecare an cate unul nou. Cosuletul odata aruncat este la fel de nociv ca si PET-urile.
Tot mai multi vestici au decis sa prepare bucatele traditionale acasa si nu sa cumpere semipreparate de la supermarketuri. In plus, occidentalii folosesc anul acesta, de Pastile catolic, vopsele naturale pentru oua. Despre ce este vorba? Despre legume si fruc-te, care pot da culoare oualor pe care le servim la masa de Pasti. Culorile naturale au fost acceptate si datorita faptului ca sunt sanatoase si nu expun consumatorii la nici un risc. Iata si cateva sfaturi: pentru culoarea galbena folositi morcovi, coaja de portocala sau lamaie, o lingura de sofran sau chimen, pentru culoarea albastra folositi frunze de varza rosie, pentru culoarea verde folositi frunzele verzi de la legume, ca de exemplu frunze de spanac sau urzici, pentru culoarea portocalie folositi morcovi sau coaja de ceapa alba, pentru culoarea rosie folositi sfecla rosie sau coaja de ceapa rosie, dar trebuie fierte 20 de minute.
Sursa: Jurnalul National