Influenta El Nino scade la jumatatea anului

0
510

Fenomenul El Nino, ce incalzeste Oceanul Pacific inca din luna iunie a anului trecut, va disparea catre jumatatea acestui an, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), din cadrul ONU.El Nino

El Nino, care a aparut din cauza schimbarilor climatice din Oceanul Pacific, produce cantitati mari de precipitatii in Emisfera Nordica, inundatii catastrofale in America de Sud si incendii in padurile din Australia si Indonezia.

Potrivit celui mai probabil scenariu, temperatura Pacificului in regiunea tropicelor va scadea la nivelul normal pana la mijlocul anului, dupa ce, in lunile noiembrie – decembrie, a crescut cu 1,5 grade Celsius.

„El Nino deja se afla intr-o faza de scadere. Ne asteptam ca pana la jumatatea anului sa revina conditiile normale. Insa aceasta perioada este una in care predictabilitatea sistemului este scazuta. Schimbarea s-ar putea produce brusc”, a explicat expertul in clima Rupa Kumar, de la OMM, citat de Reuters.

OMM a aratat ca El Nino, care poate aparea intr-un interval de doi – sapte ani, a avut de aceasta data un nivel moderat, insa va influenta modelele climatice. De asemenea, organizatia a avertizat ca lunile martie – iunie ar putea fi cele mai dificile, pentru ca posibilitatea de a face prognoze precise este foarte mica.

Anumite tari din Asia de Sud s-au confruntat cu o seceta mare anul trecut din cauza unui curent musonic legat de El Nino, iar acest lucru s-ar putea repeta daca El Nino se intensifica in iunie.

Ultima data cand El Nino a lovit puternic a fost in 1998, an in care au murit 2.000 de persoane si Asia si Australia au pierdut miliarde de dolari din cauza recoltelor si infrastructurilor distruse.

Temperaturile mai ridicate, provocate de El Nino, sunt urmate de obicei de o racire generata de fenomenul cunoscut ca La Nina, fenomen ce ar putea aparea la mijlocul acestui an, insa este putin probabil.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.