Cum sa fii verde de Paste

Fiecare dintre noi poate sa fie „verde” de sar-ba-toarea Invierii Domnului. Si asta fara sa incalcam traditiile si nerefuzindu-ne nimic.

Semnificatia religioasa deosebita, frenezia ca-do-u-rilor, momentele petrecute cu cei dragi, bucatele tra-ditionale si datinile stravechi fac din Sarbatorile de Paste un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun insa si o crestere impresionanta a consumului, intr-o mica masura corelat cu nevoile reale si cu spiritul sarbatorilor. Rezultatele? Tone de deseuri si o mare risipa de energie. La nivel mondial, raportul dintre consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate, pe de o parte, si capacitatea de regenerare a mediului, pe de alta parte, este ingrijorator: consumam resursele a 1.2 planete. Stilul de viata de pe continentul Nord-American duce la un consum echivalent cu resursele a cinci pla-nete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a trei planete. In Romania, consumam resursele a 1.5 planete, iar tendinta este in crestere.

SUGESTII
. Este foarte usor sa evitam aceste lucruri. Si asta fara sa ne refuzam nimic sau sa ne incalcam traditiile, asa cum ne sfatuiesc diversi „ecologisti” in emisiuni tv. In primul rind, putem servi doar oua verzi. Asta nu inseamna ca trebuie sa le coloram pe toate in verde, ci ca le putem achizitiona de la o ferma din apropierea orasului nostru, si nu de la supermarket. In plus, putem face cumparaturile la magazinele de linga casa, pentru a nu fi nevoiti sa folosim masina sau mijloacele de transport in comun. Si la noi au aparut cosuletele de Paste, din plastic. A fi verde inseamna sa il folosim pe cel de anul trecut, si sa nu cumparam in fiecare an cite unul nou. Cosuletul odata aruncat este la fel de nociv ca si PET-urile.

Vopsele naturale

Occidentalii au folosit anul acesta, de Pastele catolic, vopsele naturale pentru oua. Despre ce este vorba? Despre legume si fructe, care pot da culoare oualor pe care le servim la masa de Paste. Culorile naturale au fost acceptate si datorita faptului ca sint sanatoase si nu expun consumatorii la nici un risc. In plus, tot mai multi vestici au decis sa prepare bucatele traditionale acasa si nu sa cumpere semipreparate de la supermarketuri.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *