Acest unt certificat ecologic este produs de Asociatia Valea Asaului din judetul Bacau. De ce este de pre-ferat un unt eco unuia conven-tional? Pentru ca primul este „liber” de chimicale si antibiotice, fiind obtinut din laptele unor vacute crescute in sistem ecologic. Untul este facut prin agitarea smintinei sau a laptelui proas-pat sau fermentat. Untul consta din grasime care inconjoara minuscule picaturi de apa, proteine si din lapte. Se consuma intins pe piine, cu miere sau dulceata, pe post de condiment, ajuta la coacere, la realizarea de sosuri sau chiar pentru prajire. Nutriti-onis-tii chiar recomanda ca untul sa fie preferat margarinei, care este un produs artificial, periculos pentru sanatate.
Atentie, insa! Untul, chiar si cel bio, este totusi o „grasime” – de altfel, scrie si pe ambalaj ca acest produs are maximum 65% grasime -, de aceea trebuie consumat cu mo-deratie. Specialistii in nutritie spun ca la o dieta de 2.000 de calorii pe zi se pot minca doua cubulete de unt (20 de grame).
Sursa: Jurnalul National